19 C
Tuzla
26.02.2024.

Grupa G7 obećala milijardu vakcina za siromašne

Lideri grupe G7 u zajedničkoj izjavi na samitu u engleskom Cornwallu, dogovorili su da će u idućoj godini isporučiti milijardu doza vakcine protiv COVID-19 siromašnim zemljama, te će sarađivati s privatnim sektorom, sa grupom G20, koja obuhvata rastuće ekoomije, i drugim zemljama kako bi povećali proizvodnju i distribuciju idućih mjeseci.

– Prioritet je osigurati da odgovorimo potražnji za vakcinom i ovdje EU može preuzeti vodstvo. Partneri su nam se sada pridružili u ubrzanju proizvodnje vakcina širom svijeta – objavio je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će njezina zemlja dati ‘velik doprinos’ distribuciji vakcina za siromašne države.

– Njemačka je odgovorna za 350 miliona doza. S vremenom, ta brojka će vjerojatno biti veća – rekla je Merkel u nedjelju u zaključcima samita sedmorice u Cornwallu.

Merkel se zauzela za to da se vakcine proizvode i u afričkim zemljama.

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada su se usredotočili i na klimatske promjene.

Domaćin Britanija želi iskoristiti konferenciju kako bi uvjerila sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru, prenosi Hina.

Uz Britaniju i SAD, države G7 također uključuju Njemačku, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu, javlja Al Jazeera.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA