15 C
Tuzla
30.11.2023.

Guterres: Vraćanje učenika u škole je prioritet

Vraćanje učenika u školske klupe treba da bude glavni prioritet jer je svijet suočen sa generacijskom katastrofom usljed zatvaranja škola zbog pandemije virusa korona, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guterres.

On je podsjetio da su sredinom jula zatvorene škole u 160 zemalja u svijetu, što je imalo uticaj na više od milijardu učenika, a najmanje 40 miliona djece nije pohađalo predškolsku nastavu.

Guterres je rekao da su pomenuti brojevi dodati na već 250 miliona djece koja nisu bila u školi prije pandemije, a tek četvrtina učenika srednjih škola u zemljama u razvoju završilo je školovanje sa osnovnim vještinama.

“Sada smo suočeni sa generacijskom katastrofom koja bi mogla da protraći neopisiv ljudski potencijal, da ugrozi decenije napretka i pogorša usađenu nejednakost”, istakao je Guterres u obraćanju putem video-linka u okviru pokrenute kampanje UN “Spasimo našu budućnost”.

Prema riječima Guterresa, kada se stavi pod kontrolu lokalno prenošenje koronavirusa, prvi prioritet je da se učenici vrate u škole, a konsultacije sa roditeljima, njegovateljima, nastavnicima i mladima su ključne.

IZVOR: RTV Slon/Srna

Vezane vijesti

TUZLA