20 C
Tuzla
28.02.2024.

Hadžibegova knjiga autora Kemala Čopre predstavljena u Tuzli

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla sinoć su u BKC-u priredili predstavljanje knjige “Hadžibeg – mladi pisac pod stare dane” koju autor Kemal Čopra i izdavač u okviru “Hadžibegovih putovanja” promovišu širom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o četvrtoj u Hadžibegovoj seriji knjiga, koja je promovisana kroz priču autora, vlasnika izdavačke kuće “Zoro” Samira Fazlića te multimedijalne sadržaje Hadžibegovih pripovjedanja koje su snimili glumci, djeca, autorova supruga i mnogi drugi.

“Hadžibeg” se u svijetu knjige pojavio 2015. godine i od tada, kroz četiri izdanja, slovi kao jedna od najprodavanijih knjiga među Bosancima i Hercegovcima širom svijeta.

– Hadžibeg je nastao 2014. godine, kada su društvene mreže postajale sve popularnije. Profesionalno sam vezan za informatiku i to mi je bilo blisko. U tom periodu sam vidio jedan video klip Mome i Uzeira, vrsta igrokaza u kojem se koristi starobosanski jezik. Način na koji je to igrao Rejhan Demirdžić i jezik koji je koristio su me fascinirali i inspirisali da počnem pisati na način kako je govorila moja mama ili nana. Ljudima se to svidjelo i brzo sam na Facebooku stekao veliki broj pratilaca. Njihove reakcije i podrška su bili motiv da priču sa interneta prenesemo i u sve ove knjige nastale od tada – istakao je autor Kemal Čopra.

Uzeir Hadžibeg, njegova žena Fata i najbolji prijatelj taksista Mute su fiktivni likovi, kroz koje autor tretira brojne, na ovim prostorima uvijek aktuelne socijalno-društvene teme. Takvih tema i priča u našoj historiji ima na pretek, pa je za očekivati da Hadžibeg još dugo živi i na društvenim mrežama i u knjigama, navodi se u saopćenju BKC-a TK.

– Imamo u planu da objavimo i knjigu Hadžibegovih misli i izreka koje se “vrte” po društvenim mrežama. Svaka od njih ima jednu poruku, najčešće pozitivnu i siguran sam da će one biti zanimljive čitaocima i ljudima koji vole da poklanjaju dobre knjige. Postoje i planovi za nastavak Hadžibegovih priča, kroz historijat njegove porodice i običaje tog vremena – kazao je Samir Fazlić.

Vezane vijesti

TUZLA