21.7 C
Tuzla
30.09.2022.

Hadžić: Vrijeme je da zaustavimo sve vidove diskriminacija, obrazovanje mora biti depolitizirano

Vlade FBIH je netransparentno, kršeći procedure, izvršila nepravednu raspodjela oko 30 miliona KM iz Budžeta FBiH općinama i gradovima za sufinansiranje lokalnih projekata. Vlada FBiH vrši Ustavom FBiH zabranjenu diskriminaciju prema općinama i gradovima u kojima na vlasti nije SDA ili HDZ. Imena novih sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine napokon su se iskristalisala, ali ova priča daleko je od završene. Potpredsjednici Federacije pisali su visokom predstavniku Chtistianu Schmidtu tvrdeći da je predsjednik Marinko Čavara prekršio Ustav da ih je zaobišao u proceduri i da glumi zakonodavca. Čavara svoja ovlaštenja tumači drugačije. Zadnja je na Domu naroda, ali je pitanje kada će spisak doći na dnevni red. Donio je “Odluku” a ne “Prijedlog odluke” i čak naveo da će ta “Odluka” biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, čime je u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i sebi priskrbio ulogu zakonodavca, stavovi su ovo SDP-a o kojima, između ostalog govorimo u novom izdanju političkog magazina „Tačka“.

O političkim aktuelnostima, o izmjeni Izbornog zakona, o Domu naroda i povećanju penzija, o zapošljavanju u školama u TK, o ujedinjenjenoj opoziciji i zajedničkom kandidatu, kakva su njegova očekivanja nakon oktobarskih izbora pitanja su koja smo postavili gospodinu Dževadu Hadžiću, predsjedniku KO SDP-a TK, aktulenom zastupniku u Skupštini TK i delegatu u Domu naroda.

Politički magazin “Tačka” u okviru tv programa gledajte večeras u 21:00 sat u premijernom izdanju, a online izdanje možete gledati u srijedu od 08:00 sati na facebook stranici RTV Slon ili YouTube kanalu RTV Slon.

Ukoliko ste propustili prošlosedmično izdanje snimak emisije možete pogledati u produžetku teksta.

Bijedić: Ne postoji „ujedinjena opozicija“, razmisliti ćemo koga ćemo podržati! - 23.08.2022.

POSLJEDNJE DODANO