10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Haris Burina – patriota koji voli i promoviše svoju zemlju

Bh. glumac Haris Burina rođen je 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica.

Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek Gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u „kultnim“ predstavama Audicija i Tetovirano pozorište.

Haris je čovjek koji voli svoju zemlju i smatra da je u njoj živjeti najljepše. Pridružio se kampanji RTV Slon u kojoj prmovišemo domaće turističke potencijale i istakao kako moramo konačno početi voljeti svoju zemlju na pravi način, moramo je malo pomilovati, pomaziti, pripaziti, jednostavno i ekološki braniti.

„Priroda nam je dala, ono što ne možemo ni zamisliti, da na ovom dunjaluku može postojati jedna tako lijepa zemlja i tako bogata. Dužni smo da je čuvamo. S duge strane, čitav jedan mali život svakome od nas treba da upoznamo ovu našu lijepu zemlju. Utoliko, ne treba nikako apelirati i misliti da je to važno, već to treba biti naša prirodna potreba da upoznamo svoju zemlju i da shvatimo da ono što mi imamo malo gdje postoji.“

Na pitanje koje destinacije u BiH posjetiti, Haris ističe da je cijela zemlja naša i da ne treba birati.

„Besmisleno je nabrajati sva ta bogatstva, a iznad svega taj ljudski resurs koji BiH ima. Čast svakome, ali Bosnu i Hercegovinu ne damo nikome, te jednostavno trebamo ljubomono da je čuvamo i gdje god da odemo da se osjećamo ispunjeno.“

Haris je dodao da je“u kompletu“ bosanac i hercegovac jer i u svojim inicijalima B.H. nosi ime svoje zemlje, te živi na mjestu gdje se spajaju „Bosna“ i „Hercegovina“ te je, kao takvu, jedinstvenu cjelinu čuva u srcu.

Vezane vijesti

TUZLA