15 C
Tuzla
21.05.2024.

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH nije održana zbog nedostatka kvoruma

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebao biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Na početku sjednice predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je kazao da sjednici prisustvuje 10 delegata – pet iz Kluba hrvatskog naroda, četiri iz Kluba srpskog naroda, te jedan delegat iz Kluba bošnjačkog naroda.

Sjednici nisu prisustvovali delegata iz Kluba bošnjačkog naroda: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Bakir Izetbegović i Munib Jusufović, te delegat iz Kluba srpskog naroda Mladen Bosić.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

– Obzirom da imamo vrlo jasnu najavu da se jedan dio predstavnika bošnjačkog kluba neće pojaviti na sjednici, što ja doživljavam kao klasičnu blokadu rada institucija BiH, zbog toga predlažem da ne idemo sa ceremonijalom sviranja himne, pa definiranja nazočnosti, ako već znamo unaprijed, da nam je to kazano – naveo je Čović.

Nakon što je konstatirao da nema kvoruma za održavanje hitne sjednice, Čović je predložio da, sukladno Poslovniku, novi ternim sjednice zakažu za sutra u 10.00 sati sa istim dnevnim redom.

Stranka demokratske akcije (SDA) jučer je saopćila kako smatra da nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZ, te je tražila od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da hitnu sjednicu, koju je sam zakazao, otkaže.

Iz SDA su naveli da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je predložio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH za razmatranje po hitnom postupku, za SDA neprihvatljiv u cjelosti.

Vezane vijesti

TUZLA