12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Hrvatska na slovenskoj “crvenoj listi” epidemiološki nesigurnih zemalja

Nakon Italije i Austrije, restrikcije za Hrvatsku uvele su i Njemačka i Slovenija. Vlada Slovenije propisala je da od utorka svi koji se vraćaju iz Hrvatske moraju u dvosedmičnu samoizolaciju.

Riječ je o zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista. Mnogi prekidaju odmor.

Od početka godine Split je posjetilo više od 20 hiljada Nijemaca. Sada ih je u gradu još oko hiljadu i pol. Jadranska ljetovališta napuštaju i slovenski turisti.

Portparol Vlade Slovenije za Covid-19 Jelko Kacin izjavio je da se slovenski državljani koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj moraju vratiti u Sloveniju najkasnije u ponoć s ponedjeljka na utorak kako ne bi morali ići u 14-odnevni karantin. Oni pak koji u Hrvatsku odu nakon petka moraće u 14-odnevni karantin, bez obzira na njihovu dob ili područje u Hrvatskoj u kojem su boravili.

Slovenska vlada najavljivala je ove sedmice da će krajnji rok za povratak bez karantina za turiste u Hrvatskoj isteći krajem sedmice, no Kacin je pojasnio da je rok produžen kako bi se onima koji se budu kasnije vraćali i možda našli u koloni pred granicom zbog očekivane gužve dalo više prilike da izbjegnu karantin.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs pozvao je Slovence da ne čekaju ponedjeljak i zadnji trenutak za povratak u zemlju.

Što se tiče izuzetaka od obavezujućeg karantina pri ulasku u Sloveniju, Kacin je rekao da je to u odluci vlade detaljno razrađeno, pa je tako od karantina izuzet sav tranzitni promet, prelasci dnevnih i sedmičnih radnih migranata, dolasci u vezi sa liječenjem ili školovanjem.

Slovenski građani koji u Hrvatskoj imaju nekretninu, brodić ili kamp kućicu imaće mogućnost ući u Hrvatsku s tim da se moraju vratiti u roku 48 sati.

Kacin je rekao da brojke u Hrvatskoj zadnjih sedmica jako rastu, te da je Hrvatska već prestigla 40 zaraženih na 100.000 stanovnika.

On je naglasio da želi da Hrvatska “drastično” smanji sadašnji rast broja novih zaraza, kako bi opet postala sigurna destinacija za Slovence.

IZVOR: RTV Slon/ BHRT

Vezane vijesti

TUZLA