12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

I dalje veoma visok rizik koji predstavlja varijanta omikron

Rizik koji predstavlja varijanta koronavirusa omikron i dalje je ,,veoma visok”, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), nakon što je prošle sedmice broj slučajeva Covid-19 porastao za 11 posto u svijetu, javlja AFP.

Omikron soj stoji iza naglih skokova u širenju pandemije u nekoliko zemalja, uključujući one u kojima je već pretekao prethodno dominantnu delta varijantu, navodi SZO u sedmičnom epidemiološkom ažuriranju.

– Ukupni rizik vezan za novu varijantu omikron ostaje vrlo visok – saopćila je zdravstvena agencija UN-a.

– Dokazi pokazuju da varijanta omikron ima prednost u rastu u odnosu na varijantu delta s vremenom udvostručavanja od dva do tri dana i brzi porast incidencije slučajeva se viđa u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, gdje je postala dominantna varijanta.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je istakla smanjenje od 29 posto u incidenciji slučajeva uočeno u Južnoj Africi, zemlji koja je prva prijavila ovu varijantu SZO-u 24. novembra.

Navodi se da rani podaci iz Britanije, Južne Afrike i Danske, koja trenutno ima najveću stopu zaraze po osobi na svijetu, ukazuju na smanjeni rizik od hospitalizacije u poređenju sa delta varijantom.

Međutim, bili su potrebni dodatni podaci da bi se razumjela ozbiljnost omikrona u smislu kliničkih markera, uključujući upotrebu kisika, mehaničku ventilaciju i smrtne slučajeve.

Također je bilo potrebno više podataka o tome kako na stanje pacijenta može uticati prethodna infekcija Covidom ili vakcinacija.

SZO je saopštila da je u sedmici koja se završava nedjeljom, nakon postepenog povećanja od oktobra, globalni broj novih slučajeva porastao za 11 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je broj novih smrtnih slučajeva opao za četiri posto.

“Ovo znači da imamo nešto manje od pet miliona novih slučajeva i preko 44.000 novih smrtnih slučajeva – saopćila je organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Italiji.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA