10.5 C
Tuzla
02.03.2024.

I vakcinisani idu u izolaciju ako se zaraze

Vakcinisani građani, ako se nakon vakcinacije ipak zaraze virusom korona, moraju se javiti svom porodičnom ljekaru, te ići u obaveznu izolaciju, jer i pored primjenog cjepiva mogu biti zarazni.

Naime, poznato je da imunizacija protiv virusa korona, prema riječima stručnjaka, osobu štiti od razvijanja teže kliničke slike bolesti prouzrokovane ovim virusom, ali ne i od toga da se zarazi, zbog čega su i vakcinisani građani koji se zaraze kovidom-19 obavezni da vrijeme provedu u izolaciji.

Prema riječima Ednana Drljevića, infektologa iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, procedura koju vakcinisana osoba nakon što se zarazi mora proći ne razlikuje se od one koju prolaze građani koji su se zarazili prije primanja vakcine.

“Osoba koja se nakon vakcinacije zarazi ima djelimičan imunitet, to znači da nije razvila dovoljan imunitet, ali ga vakcina ipak štiti od teže kliničke slike. Bez obzira na to pacijent je zarazan i pozitivan na virus korona”, rekao je Drljević za “Nezavisne novine”.

Dodao je da takve osobe moraju ići u izolaciju, jer bi mogle zaraziti druge koji nisu vakcinisani i mogu razviti težu kliničku sliku.

“Mi smo dosad imali oko 15 osoba koje su nakon vakcinacije zahtijevale bolničko liječenje. Liječili smo ih isto kao što liječimo i sve druge oboljele od kovida-19”, kazao je Drljević.

Naveo je da takve osobe ne bi trebalo da idu na posao niti da se kreću među ljudima.

“Ako vakcinisana osoba zna da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ili razvije neke od simptoma kovida-19 odmah treba da se testira na”, zaključio je Drljević za “Nezavisne novine”.

Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka, za “Nezavisne novine” je rekla da kada je riječ o proceduri koju vakcinisane osobe nakon zaraze moraju da prođu, slijede preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

“Kada osobe koje su primile obje doze vakcine dobiju simptome bolesti, testiraju se i budu pozitivne, takođe idu u izolaciju u trajanju od minimalno deset dana”, rekla je Miljkovićeva.

Dodala je da su od Instituta za javno zdravstvo RS tražili nove preporuke kada je riječ o vakcinisanima, ali da ih još nisu dobili.

“Dok god ne dobijemo nove preporuke od Instituta mi postupamo u skladu s važećim preporukama”, kazala je Miljkovićeva.

Istakla je da su u periodu aprila i maja imali nekoliko sporadičnih slučajeva da su se osobe koje su vakcinisane zarazile.

“U junu je i sam broj oboljelih na području Banjaluke mali, imali smo ukupno oko 50 novooboljelih tokom cijelog mjeseca. U posljednjih pet dana nismo imali nijednog pozitivnog pacijenta”, navela je Miljkovićeva.

BiH na EU zelenoj listi zemalja

EU lista potencijalno bezbjednih zemalja za kovid-19 proširena je juče i na nju su uvrštene i BiH i Crna Gora, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

Takođe, Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, kazao je juče da će u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja moći da dođu svi koji imaju digitalne kovid potvrde, te da od sada osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku.

Ovo znači da odsad građani BiH i Srbije za ulazak u Hrvatsku treba da imaju jednu od tri potvrde – da su vakcinisani ili da su preboljeli kovid ili da imaju negativan test.

RTV Slon/Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA