3.9 C
Tuzla
30.11.2022.

Iako su isplaćene oktobarske plate rudari ne odustaju od svojih zahtjeva

Problem oko isplate plata, kako navode iz Sindikata Rudnika „Kreka“ nije nešto što se dešava prvi put. Kako ističe Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika „Kreka“ isplata plata upitna je u posljednjih nekoliko godina u vremenu kada se vrše pregovarački procesi oko usklađivanja kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva. Glavni krivac za ovo stanje je, kako tvrde JP „Elektroprivreda“ BiH.

„Oni upravljaju i postavljaju direktora. Oni postavljaju lica od povjerenja i tako upravljaju svim procesom. Glavni i odgovorni krivac za ovo stanje je vlasnik kapitala“rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika ”Kreka”.

Tokić dalje nastavlja,  kako isplata plata nije jedini problem sa kojim se suočavaju rudari. U globalu problem je kolektivni ugovor u kojem su sindikati iznijeli četiri glavna zahtjeva: uvrštavanje platnih razreda u kolektivni ugovor, povećanje satnice sa 2,70 KM na 3,10 KM, povećanje naknade na ime  toplog obroka sa 14 KM na 16 KM i da se u skladu sa rastom inflacija kvartalno mijenja najniža neto satnica.

„Ako je to puno od rudara onda ja ne znam ni ko će ni kako će raditi u ovakvim uslovima kada nemate ni mehanizacije ni ulaganja nego vlastitim snagama rizikujući svoje živote ostvarujete proizvodnju onda ne znam šta bi minimalnije moglo da se traži“ dodao je Tokić.

„To se dešava unazad godinama. Znate i sami šta je bilo prošle godine. Ono što su oni nama ponudili ono nema nigdje u svijetu.  Oni su proizvodnjom uslovili našu kompletnu platu, a to nema nigdje” dodao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudnika mrkog uglja Zenica.

Radnički neposluh dva rudnika koji je održan jutros podržao je i Sindikat radnika rudnika FBiH.

„Ponovo pozivamo Vladu FBiH,. Elektroprivredu i rudnike da se ovo pitanje isplate plate pod hitno riješi kako bi spriječili početak radničkog neposluha u svim drugim rudnicima uglja u sastavu Koncerna jer je neupitna spremnost svih rudnika da se pridruže kolegama iz Kreke i Zenice do konačne realizacije zahtjeva do isplate plata“ istakao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Naglašavaju da ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva protesti rudara u FBiH iz novembra i decembra prošle godine bi se mogli ponoviti.

„Ja ne mogu da vjerujem da je neko spreman da ispituje našu sposobnost i spremnost da li smo spremni ponoviti proteste iz prošle godine. Jesmo, spremni smo ponoviti i pružiti mnogo više od onoga što smo pružili u novembru i decembru samo kako bi sačuvali dostojanstvo radnika rudnika FBiH, ni radi čega drugog“ zaključio je Husić.

Kako su naveli iz Sindikata radnika rudnika FBiH u četvrtak će biti nastavljeni pregovori sa Vladom Federacije i Elektroprivredom oko usaglašavanja novog Kolektivnog ugovora.

 

POSLJEDNJE DODANO