15 C
Tuzla
13.06.2024.

Informatizacija zdravstvene zaštite u TK uskoro dobija potpunu dimenziju

Građani Tuzlanskog kantona već su uveliko upoznati sa svim onim što informatizacija zdravstvenog sistema sa sobom nosi. Tokom godine, realizovano je nekoliko koraka, a danas je napravljen i posljednji ka potpunoj informatizaciji zdravstvene zaštite. Riječ je o dodjeli računarske opreme za 17 javnih zdravstvenih ustanova.

Ono što nam je bila ideja i tema vodilja jeste da omogućimo što bolje funkcionisanje informacionog sistema u zdravstvu jer evo danas pokazuje svoje efekte kako u smislu zadovoljstva naših osiguranika, tako i u smislu povećanja zadovoljstva rada i boljih uslova rada zdravstvenih radnika”, istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kako ističe ministrica Čolić, računarska oprema koju će zdravstvene ustanove dobiti podrazumijeva dva tipa računara, te da je dobavljač opreme izabran putem e-aukcije.

Radi se o dva tipa računara koje smo mi tako označili. Tip jedan i tip dva koji je složenije konfiguracije i moći će se koristiti za rendgen dijagnostiku. Do sada što imamo informacije u kratkom periodu govori u prilog tome da ovaj sistem opravdava svoje djelovanje na području TK”, ističe Čolić. 

Olakšan pristup zdravstvenoj zaštiti, pojednostavljen pristup podacima o pojedinom pacijentu, smanjena dužina čekanja te uštede u cijelom sistemu bez papirnih uputnica i formulara dio su benefita koji će informatizacija omogućiti.

Više neće biti obrade podataka o pacijentu kao do sada, što će uputnice za dodatne pretrage biti rađene i slane informatizovano putem e-uputnica, sistem će biti integrisan u smislu laboratorije, u smislu radiološke dijagnostike, svih onih pretraga i svega što obrada jednog pacijenta podrazumijeva kod prijema u jednu zdravstvenu ustanovu“, kazao je Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Za nabavku informatičke opreme za normalno funkcionisanje integracionog zdravstvenog informatičkog sistema na području TK, kantonalna Vlada rebalansom Budžeta osigurala je 600.000 KM. Kada je u pitanju primarni nivo zdravstvene zaštite, sredstva zdravstvenim ustanovama će biti prebačena preko njihovih osnivača, gradova i općina.

Vezane vijesti

TUZLA