10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima, nova obaveza svih subjekata koji su odgovorni za pošiljku je da prije uvoza bilja u Evropsku uniju unaprijed najave pošiljku, odnosno obavijeste fitosanitarnog inspektora radni dan ili najmanje četiri sata prije, kazali su juče za “Nezavisne” u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Prijava se, kako navode, podnosi u elektronskom obliku kroz sistem IMSOC.

Podsjećamo, ovih dana proizvođači svježeg voća i povrća iz BiH, koji izvoze svoje proizvode, žale se na spore kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom, te takođe traže da se produži i radno vrijeme fotosanitarnih inespektora.

Od 14. decembra 2019. u području biljnog zdravstva primjenjuju se dvije nove uredbe – (EU) 2016/2031 i (EU) 2017/625. Obje su obvezujuće za sve države članice Evropske unije. U skladu s novim zakonodavstvom Evropske unije, od 14. decembra 2019. znatno je proširen popis bilja koje podliježe kontroli fitosanitarne inspekcije na granici“, kazali su iz pomenutog inspektorata.

Istakli su da uprkos obavijestima i službenim dopisima o obavezi subjekata odgovornih za izvoz da najave pošiljku, još na granične kontrolne stanice pristižu pošiljke koje prethodno nisu najavljene u sistemu IMSOC.

RTV SLON/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA