1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Intenzivirane pripreme za gradnju migrantskog centra na lokalitetu Lipa

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić prilikom posljednje posjete lokalitetu Lipa kod Bihaća potvrdio je da su pripreme za izgradnju migrantskog centra u završnoj fazi, te da se uskoro može očekivati početak građevinskih radova.

-Želimo sve radove organizirati što bolje, odnosno harmonizirati djelovanje svih organizacija koje su uključene u ovaj proces. Nadamo se da ćemo kompletnu dinamiku radova uspjeti uskladiti sa planiranim vremenskim rokovima ili konkretnije da ćemo već krajem aprila, početkom maja imati bitne obrise migrantskog naselja na ovoj lokaciji – izjavio je Cikotić.

Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) proces izgradnje prihvatnog centra kapaciteta za 1.500 ljudi podijelili su u četiri faze.

-U prvoj fazi smo radili na uspostavljanju građevinskih preduslova, odnosno raščišćavanju ostataka starog kampa i pripremanju terena za početak građevinskih radova. Pri samom kraju je i druga faza, u kojoj je pripremljena planska i projektna dokumentacija, te osigurana financijska sredstva za gradnju migrantskog centra. Već su raspisane i tenderske procedure, koje bi trebale biti okončane u roku od dvije ili tri sedmice – kaže šef kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak.

Potpuna kontrola i nadzor nad trenutnim šatorskim naseljem na ovoj lokaciji je u nadležnosti Službe za poslove sa strancima BiH, a za više od 950 migranata i izbjeglica osigurani su dostojanstveni životni uslovi.

-Uradili smo ogroman posao u posljednje vrijeme. Ovim ljudima osim što su obezbijeđeni redovni prehrambeni obroci, pitka voda, brojne donacije odjeće i obuće, te higijenske potrepštine, na raspolaganju su im zagrijani boravišni prostor, veliki restoranski šator ili neka vrsta kantine, toaleti, prostori za održavanje lične higijene, a odnedavno i vanjska kuhinja u kojoj mogu pripremati vlastita tradicionalna jela. Posebno važno je osiguranje pružanja svakodnevne zdravstvene pomoći – kazao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Dodao je i kako je u protekloj sedmici uspostavljena određena vrsta preventivne izolacije, ili privremenog smještajnog prostora za osobe koje tek dolaze u kamp i prolaze medicinsku trijažu, čime se pokušava maksimalno kontrolisati i zdravstveno-epidemiološka situacija.

Izvor: Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA