4 C
Tuzla
17.04.2024.

INTERVJU: Sve što vas zanima o početku nove školske godine

Školska godina u Tuzlanskom kantonu ipak neće početi 1. septembra kako je prvobitno planirano. Učenici osnovnih i srednjih škola u školske klupe će 7. septembra uz određena pravila i smjernice, a u skladu sa epidemiološkom situacijom uslovljenom korona virusom. Učenici od 5. do 9. razreda osnovnih i 2. do 4. razreda srednjih škola sa nastavom bi trebali početi od 14. septembra po tzv. kombinovanom modelu. Odluka je donijeta nakon konsultacija i sastanaka aktera uključenih u proces obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

U nastavku donosimo intervju sa Elmirom Tukićem, šefom Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK

RTV Slon:  Ono što je za sada izvjesno da će se u školske klupe od 7. septembra vratiti učenici od 1. do četvrtog razreda i učenici prvih razreda srednjih škola. Kako je zamišljeno odvijanje nastave?

– Nastava za sve učenike će se odvijati u grupama ukoliko razred broji 16 i više učenika, s tim da će škole imati mogućnost da, ukoliko imaju manji broj učenika, a učionički prostor nije dovoljno velik kako bi se osigurale sve propisane mjere, da i oni formiraju grupe. U svakoj grupi će biti najviše 15 učenika.

Naše preporuke će biti da u klupi sjedi po jedan učenik i to na način da u jednoj klupi sjedi jedan učenik sa lijeve strane a u sljedećoj klupi  jedan učenik sa desne strane kako bi se osigurala fizička distanca.

 

RTV SLON: Da li je tačno da neće biti velikog odmora?

Da. Smisao te mjere i odredbe jeste da učenici za vrijeme malog i velikog odmora ne napuštaju učionicu izuzev kratkog odlaska u toalet. Također je preporuka da djeca ne izlaze po užinu već da je nose od kuće.

RTV SLON: Hoće li časovi biti skraćeni?

Ukoliko budemo dijelili učenike od 1. do 4. razreda u grupe nastava će trajati sa nastavnikom razredne nastave maksimalno 120 minuta. Nastavnik razredne nastave će pokušati da nastavne sadržaje realizuje korelacijom kroz tematsko planiranje, a kada završi sa jednom grupom učenika slijedi polusatna pauza kako bi se učionica provjetrila i dezinfikovala do dolaska druge grupe učenika istog razreda.

RTV SLON: Najveća dilema jeste organizacija nastave za učenike viših razreda. Pojedini kantoni odlučili su se na online nastavu, dok je za TK odlučeno da se ide sa kombinovanom nastavom. Šta u principu znači kombinovana nastava?

Učenici od 5. do 9. razreda osnovne škole i od 2. do četvrtog razreda srednje škole radit će u grupama po sistemu da je jedna grupa učenika jednu sedmicu u školi, a drugu sedmicu online. Važno je napomenuti da sedmicu kad su djeca kući i rade online neće biti prelaženja novog gradiva. Dakle, oni će kod kuće samo ponavljati gradivo koje su učili u školi i raditi zadaće.

RTV SLON: Šta je sa časovima tjelesnog odgoja?

Nastava tjelsnog odgoja će se realizirati na individualan način. Preporučeno je da to bude isključivo vani, ukoliko to vremenske prilike dozvoljavaju, te da pri realizaciji časa učenici nemaju fizičkog kontakta nego da se rade kratke vježbe razgibavanja i slično.

RTV SLON: Još jedno od pitanja koje zanima roditelje jeste nošenje maski i fizička distanca. Kako to osigurati? Jesu li roditelji obavezni obezbijediti maske?

Preporuke koje smo proslijedili školama jasno ukazuju da svi trebaju nositi maske, izuzev učenika mlađih od 11 godina. Dakle učenici nižih razreda neće morati nositi masku u vrijeme trajanja nastave, već samo pri fizičkom kretanju od dolaska u školu do ulaksa u učionice.

 

Stariji učenici i nastavnici će maske nositi i za vrijeme nastave. Za sada je preporuka da rositelji obezbijede maske, ali imamo ponude nekih organizacije i firmi za donacijama, pa ćemo i to pokušati obezbijediti.

RTV SLON: U normalnim okolnostima učenici od 5. do 9. razreda mijenjaju kabinete, kako će to sada biti regulisano?

Preporuka je da učenici budu u jednoj učionici, a da se nastavnici mijenjaju, izuzev kabineta informatike i tjelsenog odmora. Na taj način izbjeći ćemo gužvu po hodnicima i miješanje učenika različitih odjeljenja.

 

Vezane vijesti

TUZLA