-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Ispunjeni naknadno postavljeni uslovi za isporuku vakcina putem Covaxa

Na sjednici VIjeća ministara utvrđen je i bit će hitno upućen Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavci vakcina – „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Ovo je bio COVAX-ov uslov ukoliko želimo da nam dostave vakcine.

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZenece AB o odšteti AstraZenece (AZD1222) i Ugovor o obeštećenju od strane Covaxa za države koje vrše nabavku putem agencija za nabavku između Vijeća ministara BiH i Pfizer/BioNTecha. Za njihovo potpisivanje ovlaštena je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o potrebi njihovog zaključivanja, nakon što su dobijena pozitivna mišljenja nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta BiH.

BiH je polovinom februara, dok je očekivala da stignu prve doze ranijih ugovorenih i plaćenih vakcina iz Covaxa, dobila novi uslov kojim se traži potpisivanje amandmana na ugovor. Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH još krajem prošle godine u okviru odobrenog višegodišnjeg projekta izdvojilo 2.000.000 KM za izmirenje troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Vezane vijesti

TUZLA