10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Istaknut značaj očuvanja institucije VSTV-a BiH i njenog djelovanja na cijeloj teritoriji države

Tokom sastanka između predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) istaknut je značaj očuvanja institucije VSTV-a BiH i njenog djelovanja na cijeloj teritoriji države.

Direktor OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Matteo Mecacci sa saradnicima Peterom Mossopom, specijalnim savjetnikom i predstavnikom direktora ODIHR-a u Beču i Alexeyom Gromovim, savjetnikom ODIHR-a za izborna pitanja posjetili su danas VSTV BiH.

Potpredsjednice VSTV-a BiH Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan, stalni član Predsjedništva Sanin Bogunić i članica VSTV-a BiH Lejla Hadžić održali su sastanak sa predstavnicima ODIHR-a i govorili o funkcionisanju VSTV-a BiH i pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini te važnosti vladavine prava i pravne sigurnosti bosanskohercegovačkih građana.

Tokom sastanka istaknut je i podržan od delegacije ODIHR-a značaj očuvanja institucije VSTV-a BiH i njenog djelovanja na cijeloj teritoriji države. Također se razgovaralo i eventualnoj saradnji između VSTV-a BiH i ODIHR-a u narednom periodu u oblastima vezanim za nezavisnost pravosuđa, odgovornost nosilaca pravosudne funkcije, efikasnije procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje i za druga pitanja, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA