18.9 C
Tuzla
20.08.2022.

Iza nas tragičan vikend – Jezero u Bašigovcima odnijelo dva mlada života

Protekli vikend građanima Živinica i Tuzlanskog kantona ostat će upamćen po tragičnom slučaju utapanja dva mladića u “Rajskom jezeru” u Bašigovcima. Spas od vrućina željeli su pronaći u ovom jezeru, ali nažalost završilo je kobno.

Oni su bili ovdje, a ja sam naišao ovdje, hajde da se malo kupaju i tako da su ušli tu, a ja i kćerka smo bili na ovoj obali.Njima kažem nemojte  da idete previše duboko. E poslije dva – tri puta su izronili i četvrti put ih je povukla voda. Ja sam za njima skočio nisam mogao , malo je falilo da dijete izvučem, a brat mi je već otišao bio” ističe Mirzet Salkanović, otac i brat stradalih mladića

U potragu za utopljenim mladića več u subotu u jutarnjim satima krenuli su ronioci Specijalne policije MUP-a TK, koji su još jednom pokazali svoju spremnost i obučenost u pružanju podrške i zaštite građana. Pomoć u traženju tijela pružili su im i članovi Ronilačkog kluba “Vidara i Eko – ronilačke grupe invalida iz Lukavca, te su nakon dvodnevne intenzivne potrage tijela pronađena u nedjelju u jutarnjim satima.

Službenici policije za specijalnu podršku MUP-a TK obučeni su za izvršavanje najsloženijih i najtežih poslova i zadataka. U okviru jedinice djeluje i ronilački tim vezano za konkretno navedeni događa iskazala se potreba za našim angažovanjem, te smo drugi dan nakon intenzivne potrage na dubini od 7,5 metara uspjeli da lociramo navedena lica” ističe Elvir Mahmutović, komandir jedinice za specijalnu podršku MUP TK.

Rajsko jezero i ranijih godina uzimalo je ljudske živote. Riječ je o vještačkoj akumulaciji vode koja je nastala nakon što je obustavljena eksploatacija uglja. Obzirom na nekoliko tragičnih slučajeva u ovom jezeru i ranijih godina, građani Živinica na društvenim mrežama traže da se ovo jezero zatvori za kupanje, kako bi se spasili životi. Iz Kajak kanu kluba “Bašibegovci”, koje svoje aktivnosti provode na ovom jezeru i koje je kompleks Rajskog jezera dobilo od Grada Živinice na upravljanje i korištenje, apeluje na sve posjetioce jezera da bez obzira koliko dobri plivači ili neplivači bili da se ne udaljavaju od uređenog dijela plaže.

POSLJEDNJE DODANO