7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Izbori za Hrvatski sabor: Otvorena birališta u BiH

U subotu ujutro u BiH počeli su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora. U BiH je jutros otvoreno 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održavaju se dva dana, u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja, a u BiH glasačima će biti dostupno 45 birališta.

Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2), sva se otvaraju u subotu u 7 sati.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inozemstvu glasuju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Suglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na području BiH dalo je Vijeće ministara 11. lipnja.

Sve tehničke pripreme za provedbu izbornog procesa dovršene su u petak.

Konzulica – savjetnica i koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata RH u Mostaru Jadranka Modrić ističe kako se zbog pandemije koronavirusa na biralištima u OŠ Petra Bakule i Gimnaziji Fra Grge Martića, u Ulici kralja Tomislava, provedi dezinfekcija i pridržava se uputa  o fizičkoj distanci.

-Članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će po dolasku na biralište morati dezinficirati ruke, preporuča se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić – kazala je koordinatorica izbornog procesa.

Po njeznim riječima, poduzimaju se i mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto. Modrić je dodala kako se zasad birači pridržavaju uputa ali i da nema gužve.

Inače, uz Hrvatsku, gdje će se izbori za Sabor održat 5. srpnja, izbori će se provesti u još 42 države diljem svijeta.

Ukupno je određeno 112 biračkih mjesta, od čega 45 u Bosni i Hercegovini.

U Njemačkoj je 11 biračkih mjesta, četiri su u SAD-u, tri u Italiji, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj te u Kanadi.

U petak u 23 sata po hrvatskom vremenu izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora počeli su u Australiji.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati.

Vezane vijesti

TUZLA