2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Izbori za Hrvatski sabor: U BiH bez dojava o nepravilnostima

U inostranstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasa se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, doznaje se u subotu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

U subotu je otvoreno svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj i za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je Hini članica DIP-a Republike Hrvatske Ivana Belec.

U inostranstvu, odnosno u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasa se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. jula po lokalnom vremenu.

Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, ono u hrvatskom konzulatu u Perthu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača.

U 11 sati po europskom vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. srpnja kada će se glasanje nastaviti.

U većini europskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj.

U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasaju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 tisuća. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.

U inostranstu glasaju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inostranstvu otvoriti biračko mjesto u Los Angelesu u subotu, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Vezane vijesti

TUZLA