25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Izetbegović smatra da su blizu dogovora, a Čović da ulaze u izbornu godinu nepripremljeni

redsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da su tijekom pregovora političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu bili veoma blizu dogovora, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović mišljenja da u izbornu godinu ulaze nepripremljeni.

-Nismo bili daleko s rješenjima -kazao je Bakir Izetbegović po završetu pregovora o izbornom zakonodavstvu koji su se od četvrtka vodili u Neumu.

Mišljenja je kako je “stvar riješena u vezi s dijelom koji se odnosi na transparentnost i integritet izbornog procesa”, kao i u s vezi s Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, dok su pregovarači, kako je naveo, po pitanju izbora članova Predsjedništva i funkcioniranja Federacije BiH bili jako blizu.

– Na trenutke se činilo da će se u Neumu završiti cijeli posao, ali pregovore ćemo vjerojatno nastaviti sami idući tjedan u Sarajevu – ocijenio je predsjednik SDA.

Predsjednik HZD-a BiH Dragan Čović smatra kako postoji određeni iskorak, kao i osnov za dogovor.

– Ovo je prvi put da smo na stol stavili konkretne prijeloge i inicijative. Do sada je njih samo stavljali predstavnici HDZ-a ili predstvnici hrvatskog naroda – ističe Čović.

Otkrio je kako su oko Izbornog zakona i rješenja problema Federacije i Doma naroda Parlamenta dali konkretne prijedloge, navodeći kako su ovoga puta dobili pisane prijedloge i od drugih kolega.

Po njegovim riječima jednako se tako oko izbora članova Predsjedništva BiH razmatralo o nekoliko modela.

Mišljenja je da su potpuno raščistili otvorena pitanja, odnosno je li nešto što predlažu u skladu s europskim stavovima.

– Ipak, u izbornu godinu ulazimo nepripremljeni. Siguran sam da je aktualna politička situacija primarno bila motiv da tražimo rješenja i dogovaramo se – navodi Čović.

Kaže kako je Međunarodna zajednica pokazala da joj je stalo do Bosne i Hercegovine, ali isto tako da bosanskohercegovački političari moraju sami donositi odluke.

– Blizu smo, ali jednako blizu koliko smo bili i u lipnju – naglasio je Čović.

Dodao je kako su noćas razgovarali o elektorskom modelu izbora u Federaciji BiH, kroz deset županija s dvije izborne liste koje bi mogle jamčiti da predstavnici bošnjačkog ili hrvatskog naroda mogu odabrati svoje predstavnike.

– Dobili smo potom i dodatni prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da smo uz ozbiljan rad ovo isto napravili prije šest mjeseci, sigurno bismo došli do dogovora – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA