16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Izložba fotografija umjetnice Jelene Jaćimović u Memorijalnom centru Srebrenica

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, 8. 7. biće otvorena izložba ARCHIWAR, Jelene Jaćimović. Izložba se bavi prikazom ličnih priča kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica bilježi. Cilj je prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Izložba ARCHIWAR Jelene Jaćimović je jedan vid otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.
Prošle godine, na dvadesetpetgodišnjicu genocida u Srebrenici, ova izložba je prikazana u Beogradu i Novom Sadu. Ove godine će biti prikazano još 15 radova.
Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživjela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru, čiji su otac i djed ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti. Na otvaranju će govoriti Amra Begić Fazlić zajedno sa autorkom, dok će razgovor moderirati Mirela Osmanović koja je rođena nakon genocida u Srebrenici i kojoj su u julu 1995. ubijena dvojica braće od 15 i 17 godina. Mirela je nakon završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu počela da obavlja pripravnički staž u Memorijalnom centru.
Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odsijeku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja djece i mladih, pravima i zaštitom žena i LGBT+ osoba. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu i nagrade Jelena Šantić za poseban doprinos razvoju zajednica kroz angažovanu kulturu 2020. godine.
Svih 30 radova, koji su nastali u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus, biće zvanično poklonjeni Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari po želji autorke.

Vezane vijesti

TUZLA