10 C
Tuzla
27.09.2023.

Izvjesno povećenje i cijena taxija u BiH ukoliko se rast cijena goriva nastavi

Zbog činjenice da na svjetskom tržištu, svakodnevno svjedočimo promijeni cijena goriva i energenata, informaciju o eventualnom poskupljenju zatražili smo kod nekoliko taxi prijevoznika u BiH

“Kada cijene goriva i ostalih sirovina rastu nemoguće je da i naše cijene ne poskupe. To za sada nije slučaj. Pratimo situaciju, pravimo planove i računicu za budući period, ali s obzirom na to da smo najjeftiniji, zaista ne bismo željeli da do toga dođe”, istakla je direktorica sarajevskog Žutog taxija Almedina Zajko.

U Sarajevo taxiju ostali smo uskraćeni za informaciju, jer nije bilo moguće ostvariti komunikaciju sa nadležnima za ovu problematiku. Nekolicina građana sa kojima smo razgovarali je već naglasila kako su koristeći usluge taxi prijevoza platili veću cijenu nego inače za istu destinaciju koju frekventno prelaze.

Sabahudin Bajramović, predsjednik Udruženja “Zenica taxi” kazao je da se nalaze u nezavidnom položaju

“O povećanju apsolutno ne razmišljamo, nemamo kome povećati, borimo se za opstanak. Digli bi mi na ovu cijenu gorina od 2,5 KM, ali kome?”, pita se Bajramović.

Dodaje da aktuelna cijena vožnje u Zenici iznosi 2 KM na potezu od glavne autobuske stanice do kantonalne bolnice, što je nekih 9 KM, ističu u Zenica taxiju.

Iz banjalučkog Patrol taxija  ističu da su posljednju korekciju cijena radili u novembru prošle godine. Poručuju da u ovom momentu sve dok cijena prelazi kritičnih 2,5 KM neće biti potrebe za povećanjem cijena.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO