15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

JU Mješovita srednja Elektrotehnička škola u Tuzli otvorila svoja vrata za nove učenike

Obrazovanje predstavlja sastavni dio života i tokom tog perioda učenici se pripremaju ili za dalji nivo obrazovanja ili za tržište rada. Elma Bajrić ove godine završava srednju Elektrotehničku školu u Tuzli i kako kaže da ponovo može birati kao i prije četiri godine, napravila bi isti izbor.

Mogu reći da sam ja u ovu školu ušla sa velikim zanimanjem za ovaj smijer i očekivala sam puno da mi pruži da svaki dan bude interesantniji. Svaki dan otkrivamo neku novu granu elektrotehnike, shvatamo kolika je zapravo važnost elektrotehnike za razvoj života i nas mladih osoba”, kazala je Elma Bajrić, učenica završnog razreda JU MS Elektrotehničke škole Tuzla.

Obavezni nivo obrazovanja jeste osnovno obrazovanje koje učenici pohađaju devet godina, nakon čega prelaze na viši nivo, tačnije upisuju srednju školu i biraju zanimanja kojima se žele baviti. Javna ustanova Mješovita srednja Elektrotehnička škola u Tuzli već 53. godine otvara vrata učenicima završnih razreda osnovne škole i predstavlja stručna zvanja i zanimanja koje imaju u svom obrazovnom programu, a u narednom periodu želi održati respektabilan status koji je škola imala tokom svih godina do sada.

Želimo da ime škole, onaj status koji ona ima, interes koji pobuđuje kod budućih učenika, održimo, želimo da otvorimo nova zanimanja, trebamo ići u smijeru robotike i obnovljivih izvora energije, da školu otvorimo da ona postane respektabilna obrazovna ustanova kako u Gradu, tako i u kantonu”, rekao je Sejfudin Agić, direktor JU Mješovite srednje Elektrotehničke škole u Tuzli.

Učenici Elektrotehničke škole u Tuzli tokom obrazovanja bilježe samo pozitivna iskustva koja pored znanja koja usvajaju prati i praktični dio nastave. Budućim generacijama uvijek poručuju da je Elektrotehnička škola zapravo jedna od onih koje ispunjavaju očekivanja i koje rade na tome da se na pravi način shvati značaj elektrotehnike.

Ono što me najviše privuklo da upišem ovu školu je taj praktični dio, najmanje teorije ima. Nakon ove srednje škole imaju potrebno znanje za fakulteta, za dalji rad” , istakao je Emir Mehmedović, učenik drugog razreda JU MS Elektrotehničke škole Tuzla

Ukoliko ikada budu željeli da budu promjena u društvu, da naprave sami nešto na šta će biti ponosni ova škola je pravi izbor za njih, i da nikada ne treba da se nećkaju da li je škola teška, upravo je ona pravi izbor za njih” , dodaje Elma Bajrić, učenica završnog razreda JU MS Elektrotehničke škole Tuzla.

Trenutno Elektrotehničku školu u Tuzli pohađa 880 učenika koji se tokom školovanja osposobljavaju za tržište rada i kojima ova škola nudi dobru podlogu za naredni nivo obrazovanja, odnosno fakultet.

Mi u školi obrazujemo stručna zanimanja tehničar za računarstvo, elektroenergetiku, mehatroniku, odnosno robotiku i elektroniku i dva zanimanja, autoelektričar i električar” , navodi Sejfudin Agić, direktor JU Mješovite srednje Elektrotehničke škole u Tuzli

Dan Elektrotehničke škole u Tuzli obilježava se tradicionalno devetog maja, a ovo je jedina škola na području Tuzlanskog kantona koja u posljednjih nekoliko godina provodi nastavu orijentisanu ka djelovanju. Prema riječima nastavnog osoblja dokaz uspješnosti škole zapravo su dobri rezultati sa raznih takmičenja na koja odlaze učenici zajedno sa profesorima ove škole.

Nema više samo učionica i samo priča nego sve ono šro djeca čuju u teoriji to u praksi odrade u radionicama, i to njima budi dodatni interes za rad. Znači rezultati rada, zalaganja, profesora, kolegica i kolega i naših vrijednih učenika donose rezultate”, istakla je Jasmina Omerdić, profesorica u JU MS Elektrotehničkoj školi u Tuzli

Iako je zainteresovanost učenika sve veća, ove godine Javna ustanova Elektrotehnička škola u Tuzli upisat će samo dva razreda na smijeru računarstva, a uslov za upis u ovu školu jeste da učenici imaju ostvaren prosjek tokom osnovnog obrazovanja 5.0.

Vezane vijesti

TUZLA