15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Kada se nastavljaju kvalifikacije za EP u košarci?

Ljubitelji sporta ostali su zakinuti za dobre mečeve u svim sportovima, a sportisti prepušteni individualnim treninzima u izolaciji, situacija je iz marta ove godine. Tada je pošast zvana pandemija zadesila svijet i prekinuto je i Prvenstvo Bosne i Hercegovine u košarci, te kvalifikacijske utakmice reprezentacije za Euro, ali na sreću naši reprezentativci su odličnog zdravstvenog stanja.

„Kada su naši reprezentativci u pitanju s kojima zaista imamo jednu prermanentnu komunikaciju i na radost svih nas svi su dobrog zdravstvenog stanja, kao i njihove porodice. Većina reprezentativaca je pronašla profesionalne angažmane za takmičarsku sezonu sezonu 2020/2021.“, izjavio je za RTV Slon Samir Avdić, direktor KS BiH.

Nakon što su u martu prekinute kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo u košarci, FIBA je održala nekoliko videokonferencija i obavijestila košarkaške saveze zemalja da neće doći do izmjene kalendara takmičenja bar kada je kvalifikacijski period planiran za novembar u pitanju. No, sve zavisi od globalne epidemiološke slike korona virusa.

„Što se tiče samih aktivnosti kada je reprezentacija u pitanju, mi u KS naravno,radimo i u tom segmentu, kada je organizacija kvalifikacijskog, drugog kvalifikacionog perioda planirano za novembar, obzirom da naša i muška i ženska seniorska košarkaška reprezentacija igra kvalifikacione utakmice. Činimo zaista sve da se pripremimo za taj period koji dolazi, kazao je Avdić.

Posebnu čar svim utakmicama daje publika, a pored toga što nas raduje činjenica o nastavku takmičenja, moramo biti spremni na scenario utakmica bez publike, gdje bi u neku ruku izgubili i prednost „domaćina“ u susretima.

„Moramo se pripremiti i ako bude donesena odluka da se utakmice ne igraju u dvorani i nedaj Boze da dođe do promjene kalendara takmičenja, kada bi ženska reprezenmtacija sve utakmice morala odigrati  u februaru 2021. Muška utakmica dvije kvalifikacione utakmice u februaru 2021. a onda u julu i odigao bi se taj posljedni kvalifikacijski treći prozor“, poručuje Avdić.

Ako sve bude teklo po planu bh. košarkaši će u novembru odmjeriti snage sa Bugarskom i Latvijom na svom terenu , dok će najbolje bh. košarkašice u istom mjesecu ugostiti Estoniju i Rusiju.

Vezane vijesti

TUZLA