15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Kahveci: Potrebna podrška za osnaživanje sistema donacije i transplantacije organa u BiH

Federalno ministarstvo zdravstva i Donorska mreža u Bosni i Hercegovini, zajedno sa partnerima iz Turkiye, okupili su danas u Sarajevu stručnjake na međunarodnoj konferenciji o donorstvu i transplantacijama.

Konferencija je početna aktivnost u okviru Projekta tehničke podrške jačanju transplantacija i doniranja organa u BiH, kao i obilježavanja Evropskog dana darivanja organa.

Predsjednik Fondacije za transplantaciju organa u Turkiye Eyup Kahveci kazao je novinarima prije konferencije da će, projekt usmjeren na tehničku podršku u razvoju svijesti o važnosti doniranja organa, obuhvatiti aktivnosti poput edukacije medicinskog osoblja, kao i generalno edukaciju javnosti.

– Potrebna je tehnička podrška za osnaživanje sistema donacije i transplantacije organa u BiH. To također podrazumijeva razvijanje sistema u BiH po pitanju intenzivne njege, edukacije osoblja posebno koordinatora za transplantaciju. Imat ćemo i novih aktivnosti u vezi razvoja strategija za aktiviste u vezi razvoja svijesti o važnosti doniranja organa. Imamo potrebu za snažnu suradnju da bismo uspjeli implementirati taj projekt – naglasio je.

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić naglašava da će taj projekt biti implementiran u naredne dvije godine, a predviđena je, prije svega edukacija ljekara, sestara, promocija donorstva.

– Mi, kao Donorska mreža zaista pokušavamo i opstajemo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. Nefrolozi su, svih ovih godina, pokušavali da kadaveričnu transplantaciju stave na mjesto gdje treba – naglasila je.

Prema njenim riječima, potrebno je educirati i zdravstvene profesionalce, ući u bolnice i kliničke centre, ‘jer među nama samima su nedoumice, što se tiče doniranja organa’.

– Donorska mreža prije svega vrši edukaciju, a potencijalni donori se nalaze u bolnicama i kliničkim centrima, u intenzivnim njegama. To je suština i zbog toga moramo educirati kadar koji će na tom segmentu raditi. Zato nam je drago da su i Federalno ministarstvo zdravstva i Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata naši partneri jer mi smo (Donorska mreža i Udruženje) zajedno stub koji čini kariku u tom segmentu.

– Imamo kadar, ali moramo imati bolju organizaciju, bolju uvezanost sa institucijama sistema – kazala je.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je već niz godina u fokusu rada Ministarstva upravo transplantancijski program. U kontekstu toga to ministarstvo, osim legislative koja je u potpunosti zaokružena i usklađena sa direktivama Evropske unije (EU) učestvuje ili samostalno provodi i ostale aktivnosti vezane za transplantacijsku medicinu.

– U proteklom periodu imali smo različite faze. Od uspona, odnosno povećanja broja transplantacija, kao što je to bio slučaj naprimjer kad smo imali potpisan ugovor sa Republikom Hrvatskom i provodili zajedno s Republikom Hrvatskom jedan transplantacijski projekt. S druge strane, dođu periodi određenog zatišja odnosno pada broja, u prvom redu sad govorim, kadaveričnih transplantacija – kazala je Bera.

Dodala je da je takav slučaj bio u vrijeme pandemije virusa korona koja se odrazila na transplantacije ne samo u BiH nego i šire. Istakla je da su u međuvremenu radili i rade na verifikaciji zdravstvenih ustanova koje mogu provoditi određene transplantacijske programe u skladu sa zakonom.

– Mi zaista imamo potencijal i za kadaveričnu transplantaciju kako organa tako i tkiva, i stanica, a s druge strane imamo potencijal i za transplantaciju sa živih donora – naglasila je Bera.

Navela je i da se u prošloj godini transplantacijski program, što se tiče kadaverične transplantacije, ne može pohvaliti, a sa živih donora bilo je osam transplantacija bubrega. Urađeno je i 40 autolognih transplantacija koštane srži i još nekoliko alogenih transplantacija.

– Nažalost program kadaverične transplantacije ne ovisi samo o nama, nego o mnogo sudionika, odnosno o svima nama i to mora biti jedan društveni program u kojem ćemo svi zajednički učestvovati u promoviranju doniranja organa – kazala je Bera i ukazala na značaj edukacije.

I potpredsjednica Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH Aldina Softić je istaknula važnost stalne edukacije i razgovora o značaju doniranja organa. Prema njenim riječima u BiH trenutno 300 ljudi čeka na neki od organa. Stoga misli da, svako od nas, treba razmisliti o temi darivanja organa.

– Darivanje organa je najhumanija i najbolja stvar koju možete uraditi. Nijedna vjera ne sprječava doniranje organa – naglasila je.

Aldini Softić transplantirana je jetra prije oko sedam godina, na UKC Tuzla. Oporavak je dobro tekao, sad živi normalan život. Donor je bila osoba kojoj je ustanovljena moždana smrt u zeničkoj bolnici, a time je spašeno još nekoliko života.

Međunarodnu konferenciju ‘Doniranje organa i transplantacije’ organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva i Donorska mreža u Bosni i Hercegovini zajedno sa partnerima iz Republike Turske – Turskom transplant fondacijom i Međunarodnom mrežom za transplantacije, Bezmialem Vakif Univezitetom, Univerzitetom zdravstvenih nauka – Centrom za izučavanje zdravstvenih nauka Balkana, Medicinskim fakultetom Univerziteta Gazi, Udruženjem transplant koordinatora, Udruženjem turskih intenzivista i Zdravstvenim diplomatskim društvom, uz financijsku podršku Turske agencija za razvoj (TIKA).

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA