12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Kalesija – Općinski načelnik i ambasador Nizozemske obišli spomen ploču ubijenom UN vojniku u Jajićima

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima danas je u kabinetu primio u posjetu NJ.E. ambasadora Kraljevine Nizozemske dr.Reinouta Vosa i njegovu suprugu Corien Vos sa kojima je razgovarao o saradnji između Općine Kalesija i Kraljevine Nizozemske.

Bosna i Hercegovina ima budućnost, dok su na čelu općina privrednici i ljudi koji žele promjene. U razgovoru sa načelnikom, dotakli smo se mnogih pitanja ali isto tako sam obećao da ću pomoći neke projekte koje žele realizirati, rekao je NJ.E. ambasador dr.Reinout Vos.

Također, na sastanku je bilo govora o poljoprivredi i privredi Kalesije kao i o izgradnji parka u centru grada te predškolske ustanove za čiju izgradnju bi Kraljevina Nizozemska mogla izdvojiti novčana sredstva.

Abasadora smo upoznali sa onim čime mi raspolažemo u Kalesiji i nadam se da će saradnja biti nastavljena u narednom periodu, rekao je načelnik Džafić.

Nakon sastanka općinski načelnik je sa NJ.E. ambasadorom Kraljevine Nizozemske obišao spomen ploču ubijenog vojnika Jeffreya Broera u kalesijskom naselju Jajići gdje položio cvijeće.

Na današnji dan 1995.godine sa četničkih položaja na Visu i okolnih brdima ispaljeni su projektili civilno stanovništvo Jajića kao i na osmatračnicu UNPROFOR-a gdje je ubijen dvadesetjednogodišnji Jeffrey Broer, vojnik Kraljevine Nizozemske. Mještani Jajića su mu podigli ovu ploču u znak zahvalnosti što je stao u odbranu njih i njihovih domova, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

NJ.E. ambasador Kraljevine Nizozemske dr. Reinout Vos se zahvalio građanima Kalesije i načelniku Džafiću koji nisu zaboravili njihovog vojnika koji je ubijen 29.marta 1995.godine i što ga se sjećaju. On je istakao da je Jeffrey Broer ubijen nekoliko dana prije rođendana kao mladi vojnik Nizozemske i da je ubijen granatom sa položaja Srba.

Prilikom posjete NJ.E. ambasador Kraljevine Nizozemske dr. Reinout Vos je načelniku Seadu Džafiću uručio i poklon, a u znak zahvalnosti Džafić je ambasadoru uručio sat sa grbom Općine Kalesija uz poruku da se Kalesija želi pomjerati naprijed ka Evropi.

Vezane vijesti

TUZLA