23 C
Tuzla
22.05.2022.

Kampanja “Sigurni na mreži” – 43 posto hakerskih napada usmjereno na mala srednja preduzeća

U prosjeku svake 83 sekunde u svijetu se dogodi hakerski napad od kojih je 43 posto usmjereno na mala i srednja preduzeća. Na području Tuzlanskog kantona najčešći vid napada na pravne subjekte jeste kompromitovanje poslovne elektronske pošte i to putem mejl poruka koje izgledaju kao da su pristigle sa poznatog i legitimnog izvora.

Ne sumnjajući ništa uposlenici često odgovaraju na ove poruke i tako postanu žrtva hakerskog napada koji nerijetko može ugroziti i poslovanje jednog preduzeća. Upravo iz tog razloga Uprava policije MUP –a TK pokrenula je kampanju“Sigurni na mreži” s ciljem upoznavanja šire javnosti o problemu kompjuterskog kriminala.

Građani privredni subjekti nisu dovoljno upućeni u ovu vrstu problema. Veoma često počinioci krivičnih djela nisu iz države iz koje se žrtve, pa čak ni sa kontinenta što dodatno usložnjava istrage za provedbu zakona”, rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Kako bi upoznali građane o posljedicama koje može izazvati ovaj oblik kriminala pripadnici policije danas su održali predavanje za ciljnu grupu koju čine pravna lica kako bi se na neki način podigla svijest o trenutnim trendovima u oblasti kompjuterskog kriminala koji je prema podacima Uprave policije u posljednjih pet godina u blagom porastu. Zato privrednicima, ali i građanima poručuju:

Prilikom korištenja informacionih tehnologija vode računa kome daju svoje lične, poslovne i finansijske podatke kako bi na takav način osujetili da dođemo u priliku da budemo prevareni. Kako bi se mogli što uspješnije nositi sa takvom vrstom kriminala mi smo educirali jedan broj policijskih službenika koji se bavi isključivo ovom vrstom kriminala. Nismo u ovom momentu opremljeni najsavremenijim tehnologijama kako bi se mogli s tim nositi, ali svakako imamo namjeru u narednom periodu da to uradimo”, dodaje Korman.

Svjesni ozbiljnosti problematike iz Uprave policije kažu ulažu u edukaciju svojih službenika, ali i u unaprjeđenje softverske opremljenosti jer će ovih slučajeva u budućnosti biti sigurno i više. A zbog toga su odlučili na vrijeme upozoriti i privredne subjekte koji djeluju pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Komora je zadužena za onaj dio koji se zove pravna lica i mi radimo u ovoj kampanji borba protiv kompjuterskog kriminala, povezujemo firme koje se bave uvozom i izvozom i koje imaju dodira sa međunarodnim tržištem da bi spriječili ovaj dio koji se zove presretanje e-mailova, izmjena adresa i onih stvari koje utiču na samo plaćanje” kazao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Javna kampanja pod nazivom “Sigurni na mreži” realizovat će se u narednih šest mjeseci kroz razne edukacije, promotivne materijale i video klipove kako bi mogli uspješno poduzeti sve korake u boriti protiv kompjuterskog kriminala. Svi oni koji žele prijaviti ovaj oblik kriminala mogu to učiniti pozivom na broj 122.

POSLJEDNJE DODANO