5 C
Tuzla
27.02.2024.

Kampanja sigurnih kuća u BiH: “Sigurne kuće su više od kriznog centra”

Udruženje građana Budućnost, u saradnji sa još sedam sigurnih kuća u BiH, pokrenulo je kampanju “Sigurne kuće su više od kriznog centra” koja je počela 5. jula i trajaće do 15. jula 2021. godine.

Cilj kampanje je upoznavanje javnosti i institucija sa izazovima i problemima sa kojima su se susrele Sigurne kuće u Bosni i Hercegovini tokom pandemije Covid-19, ali i sa rješenjima koje nije bilo jednostavno iznaći.

„Ovo je druga po redu kampanja kojom želimo da istaknemo važnost sigurnih kuća u doba pandemije. Cilj nam je da javnost i institucije upoznamo sa problemima i izazovima sa kojima smo se susretale tokom pandemije, sa željom da se zaista prepozna prava vrijednost sigurnih kuća, koja se možda i ponajviše osjetila tokom pandemije COVID-19. Prije toga, tačnije u junu, proveli smo kampanju sa ciljem skretanja pažnje na nedovoljno finansiranje sigurnih kuća koje svakako zahtjeva pažnju donosioca odluka ne samo zbog pandemije, već i generalno“, istakla je direktorica UG „Budućnost“, Jelena Mišić.

Kampanju “Sigurne kuće su više od kriznog centra” možete pratiti svaki dan u 12:00 časova na zvaničnoj facebook stranici Udruženja građana Budućnost kao i na stranicama ostalih sedam sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini sa kojima provodimo pomenuti projekat.

Ova aktvnost je nastala u okviru projekta “Podrška sigurnim kućama i žrtvama rodno zasnovanog nasilja u COVID-19“ koji UG “Budućnost” iz Modriče provodi u partnerstvu sa: Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, Lara iz Bijeljine, Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Vive zene iz Tuzle, Žene s Une iz Bihaća i Žena BiH iz Mostara.

Projekat je finansijski podržala međunarodna organizacija UN Women.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA