15 C
Tuzla
20.05.2024.

Karinš: EU ima geostrateški interes na zapadnom Balkanu

Premijer Latvije Krišjanis Karinš naglasio je danas da Evropska unija ima geostrateški interes na zapadnom Balkanu zbog čega svi koraci koje EU poduzima znače povećanje uticaja u toj regiji.

– Mislim da je to obostrano važno i za zapadni Balkan i Evropsku uniju u cjelini – kazao je Karinš uoči samita Evropskog vijeća odgovarajući na pitanje Fene o tome da li bi dodjela kandidatskog statusa BiH zaustavila uticaj Rusije u tom regionu.

Slovenski premijer Robert Golob danas je pred početak samita Evropskog vijeća u Briselu potvrdio kako očekuje odluku o dodjeli kandidacijskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetio je da Slovenija već duže vrijeme zagovara takvu odluku unutar institucija Evropske unije te smatra da danas neće biti iznenađenja.

– Prije četiri mjeseca smo izašli s tim stavom i ono što je tada izgledalo kao iluzija, danas je realnost. To je dokaz da ako nađeš pravi trenutak i prave argumente da ništa nije nemoguće – kazao je Golob.

U Briselu se danas održava sastanak Vijeća Evropske unije s kojeg BiH očekuje jednoglasnu podršku država članica EU za dodjelu kandidatskog statusa.

 

Vezane vijesti

TUZLA