10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH: Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira

„Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH“, rekla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kavalec je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela. „Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštovanje vladavine prava. Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti.“

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo „na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.“

„U skladu s tim riječima, Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promovisanja mira i pomirenja, da pokažu saosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda“, naglasila je Kavalec.

„Misija podsjeća da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od  tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda“, rekla je Kavalec.

„Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još niko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i sa međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja“, zaključila je Kavalec.

Vezane vijesti

TUZLA