20 C
Tuzla
15.07.2024.

Kavazović: Radost Bajrama podijelite sa porodicom, prijateljima i komšijama

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je  bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

– Na prvi dan Ramazanskog bajrama naša su srca puna istinske radosti, a duše naše su ushićene. Upravo smo za sobom ostavili ramazan, najbolji mjesec u godini, čije je vrijeme vrijednije od vremena u drugim mjesecima, a u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. Sve što smo učinili u tom mjesecu zadobilo je veću vrijednost od uobičajene. Danas se nadamo da će sve naše napore i sva naša činjenja u tom blagoslovljenom mjesecu Alah nagraditi obilnom nagradom – rekao je  reisu-l-ulema.

Naglasio je da je Bajram praznik pun radosti, te vjernicima poručio da tu radost podijele sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

–  Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, ali mi smo i snažan narod koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. No, da bismo mogli biti uspješni, u svome hodu moramo otkloniti slabosti. Uslijed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu. Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočvanju sa izazovima i stoga je prioritetan zadatak u narednom periodu rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda – naveo je Kavazović.

Posebno je upozorio na, kako je rekao, rak-ranu našeg društva.

– U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi, snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine – naveo je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

–  Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima – naglasio je Kavazović.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA