18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Sjećate li se Kina Centar u Tuzli? Nacionalni spomenik prepušten zubu vremena

Zgrada Kina Centar u strogom centru Tuzle nekada je bila centar dešavanja, danas samo zgrada koja je prepuštena zubu vremena. Objekat u ruševnom stanju, kojem danas jedva da i znamo historijat, proglašen je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2015. godine je proglasila „Historijsku građevinu – Kino Centar u Tuzli“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Zgradu Kina Centar u Tuzli ( izgrađena prije 1912. godine), projektirao je inženjer Niko Mitrović i to je bila jedna od prvih zgrada namjenski izgrađenih za prikazivanje filmova u Bosni i Hercegovini. U duhu je secesije, a pored dokumentarne i historijske vrijednosti, objekat ima veliku arhitektonsku, ali i ambijentalnu vrijednost u sklopu historijske jezgre grada Tuzle. Dobro je projektirano za potrebe imućne trgovačke porodice Jovanović, koja je bila jedan od pokretača društvenog života u Tuzli krajem 19. i tokom prve dvije dekade 20. stoljeća, podaci su Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno -historijskoh i prirodnog nasljeđa TK.

Zgrada Kino Centar Tuzla
Zgrada Kino Centar Tuzla/ Foto: Damir Mujabašić RTV Slon

Objekat Kina Centar, koje je izvorno nosilo ime “Koloseum”, je namjenski projektovao inženjer Niko Mitrović, a izvedeno je prije 1912. godine , kao stambeno-poslovni objekat u kojem su prizemlje i dio sprata bili namijenjeni prikazivanju filmova.

Objekat je sagradio Pero Jovanović, sin čuvenog tuzlanskog trgovca i dobrotvora Riste. Inače pravoslavna familija Jovanović je početkom 19. stoljeća doselila iz Jeginova Luga u Gornjoj Spreči a tamo sa planinskog juga.

Pero Jovanović je započeo gradnju kina još 1906., a završio prije 1912. godine. Kino je imalo parter, dvije lože i polukružni balkon. Osim balkona, na spratu su bila i dva petosobna stana. Pero je objekat predao na upravljanje svom sinu Mišku.

Godine 1949., u objektu Kina Centar, na spratu, počinje raditi Državna niža muzička škola, koja je nastavila sa radom na drugoj lokaciji od 1951. godine.

Objekat je zadržao izvornu namjenu do 1949. godine, od kada je služio potrebama Narodnog pozorišta iz Tuzle.

Kad je 1953. godine završena rekonstrukcija nekadašnjeg Hrvatskog doma u pozorište, Narodno pozorište se seli u tu zgradu. Kino “Koloseum“, je preimenovano u kino “Proleter”. Godine 1970. kino “Proleter” je preimenovano u kino “Centar“. Godine 1988., iako je objekat bio u funkciji, njegovo stanje je već bilo loše.

Današnje stanje konstrukcije je usljed posljedica slijeganja tla takvo da je zabranjen pristup u unutrašnjost objekta, a oko objekta su postavljene skele koje onemogućavaju pogled na ulične fasade. Nacionalni spomenik „Kino Centar u Tuzli“ nalazi se na Listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine, br. 71. ( ugroženo uslijed dugotrajnog neodržavanja i oštećenja nastalih uslijed slijeganja terena u centralnom dijelu Tuzle).

Vezane vijesti

TUZLA