12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Koalicija Moja adresa Srebrenica: Nećemo učestvovati u nelegalnim sjednicama, pozivamo OHR da reaguje!

Odbornici Koalicije Moja adresa: Srebrenica neće učestvovati u budućim nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica koje saziva potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, obzirom da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom općine Srebrenica. Odbornici srpskih stranaka su na nastavku jučerašnje sjednice Skupštine općine Srebrenica nastavili raditi suprotno pozitivnim zakonskim odredbama.

Protivzakonit rad je po našim informacijama usmeno odobren od strane Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, čime je potvrđeno opredjeljenje politike u Srebrenici i RS-u, kao i ono na šta smo i ranije upozoravali, a to je potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života.

Ovog puta se otišlo i korak dalje, izabrani odbornici srpskih stranaka poduprijeti od strane Vlade RS-a, onako kako to njima odgovara “konstituišu” skupštinu rade i donose odluke,  grubo kršeći zanonske propise i procedure, jer cilj opravdava sredstvo, da se ne poštuju ni zakoni ni procedure ako se ima jasan cilj eliminirati Bošnjake iz društvenog i političkog života u Srebrenici.

Pozivamo OHR i međunarodnu  zajednicu da zaustave protivzakonito djelovanje Vlade RS u Srebrenici i prema narodu nad kojim je počinjen zločin genocida. Pozivamo srpske političke stranke da se vrate u okvire zakona i Statuta općine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta općine, što će u konačnici dugotrajno doprinjeli stabilizaciji i napretku Srebrenice, saopćeno je.

Vezane vijesti

TUZLA