12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Komšić razgovarao s ambasadorom Nelsonom o nastavku NATO puta BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, razgovarao je danas s Ericom Nelsonom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, putem Zoom aplikacije.

Tema razgovora bile su eventualne ustavne reforme, u cilju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, kao i reforma izbornog zakonodavstva, kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa, ali i omogućilo svim građana Bosne i Hercegovine da konzumiraju svoje aktivno i pasivno biračko pravo, onako kako je to utvrđeno Mišljenjem Evropske komisije.

U tom pogledu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da očekuje podršku Sjedinjenih Američkih Država, da se i u Bosni i Hercegovini uvede potpuna demokratija kako bi svaki građanin ove zemlje ostvario svoju jednakopravnost u svim segmentima, pa tako i u izbornom procesu.

Osim toga, bilo je riječi i o nastavku NATO puta Bosne i Hercegovine, na način da se očekuje podnošenje drugog Programa reformi BiH, dok s druge strane, od NATO partnera se očekuje da aktivno rade s institucijama Bosne i Hercegovina na ispunjenju potrebnih standarda koji vode ka članstvu u ovom nadnacionalnom vojnom savezu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, javlja Fena.

Vezane vijesti

TUZLA