10 C
Tuzla
30.05.2024.

Komšić: Schmidt treba nametnuti budžet kako bi mogli realizovati izbore

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić siguran je da će se danas na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) posvećenoj situaciji u BiH, obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je Komšić izjavio u Sarajevu, od pozicije Rusije i Kine, zemalja koje imaju pravo veta, zavisi da li će biti dozvoljeno visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu da prezentira svoj izvještaj.

– Schmidtov izvještaj je na neki način već dostupan javnosti, zna se šta je on tamo naveo i po meni bi bilo dobro da se on obrati Vijeću sigurnosti, ali i ako do toga ne dođe, izvještaj je proizveo određene efekte što se može vidjeti po reakciji onih koji su u izvještaju prozvani, kao oni koji opstruiraju bilo kakav napredak u BiH. Mislim da bi njegovo obraćanje bilo korektno i svrsishodno – rekao je Komšić.

Dodaje kako ima nepotvrđenu najavu da bi u BiH mogao doći predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, ali da tema njegovog dolaska, kako je rekao, definitivno nije izborni zakon.

– A i da jeste, mislim da su Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Urusla von der Leyen, na koju se oslanjao Plenković, daleko mudriji i pametniji ljudi da bi upali u tu vrstu zamke – smatra Komšić.

Ocjenjuje da se od početka radi o koordiniranoj opstrukciji HDZ-a i SNSD-a kada je riječ o usvajanju budžeta BiH i finansiranju izbora.

– Po meni postoji izlaz iz te situacije. Mislim da visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti budžet kako bismo mogli realizovati izbore. Bojim se da će to u jednom trenutku biti jedino rješenje, jer je odgađanje izbora uvod u veliku političku neizvjesnost. Da li će biti krivične odgovornosti treba pitati državno tužilaštvo – zaključio je Komšić.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA