8 C
Tuzla
26.04.2024.

Kontaminirane namirnice uzročnik su nekoliko svjetskih epidemija bolesti

Gužve u supermarketima, redovi ispred banaka i kasa, strah i panika kod građana posljedica su vala poskupljena cijena osnovnih životnih namirnica. Kako se iz dana u dan najavljuju nova poskupljenja, tako i građani čim prije odlaze do najbližih trgovina kako bi obezbijedili zalihe hrane po nižim cijenama. Jedan od osnovnih problema prilikom nabavke većih količina namirnica jeste nepravilno skladištenje hrane, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine skoro 48 miliona ljudi razboli se od hrane koja je kontaminirana štetnim klicama biljnog porijekla. Iz Insituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zbog toga su izdali preporuke za građane kada je u pitanju skladištenje hrane, prvenstveno one biljnog porijekla.

Svježi proizvodi mogu se kontaminirati na mnogo načina, tokom faze uzgoja, proizvodi mogu biti kontaminirani životinjama, štetnim tvarima u tlu ili vodi ili lošom higijenom među radnicima. Odmah ohladite ili zamrznite kvarljive proizvode. Namirnice koje zahtijevaju hlađenje treba staviti u hladnjak čim ih donesete kući. Držite se pravila “dva sata” za ostavljanje predmeta kojima je potrebno hlađenje na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte dozvoliti da meso, mliječni proizvodi, plodovi mora, jaja ili druga hrana koja zahtijeva hlađenje stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata “, kazao je Benjamin Čaušević, menadžer za kvalitet u INZ

Neke od preporuka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane kada je u pitanju smanjenje rizika od kontaminacije hrane, odnosno unošenja štetnih materija u naš organizam, jeste da se biraju proizvodi koji nisu oštećeni, ali i da se prije i poslije pripreme svježih proizvoda najmanje 20 sekundi operu ruke toplom vodom i sapunom. Također, prije same pripreme hrane, potrebno je i da se i proizvodi operu, kako bi spriječili prelazak bakterija sa noža na voće ili povrće. S druge strane kada je u pitanju hlađenje kvarljivih proizvoda tu se također treba pridržavati pravila takozvanog “dva sata”.

Kada govorimo o skladištenju odmah ohladite ili zamrznite kvarljive proizvode. Namirnice koje zahtijevaju hlađenje treba staviti u hladnjak čim ih donesete kući. Držite se pravila “dva sata” za ostavljanje predmeta kojima je potrebno hlađenje na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte dozvoliti da meso, mliječni proizvodi, plodovi mora, jaja ili druga hrana koja zahtijeva hlađenje stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata – jedan sat ako je temperatura zraka iznad 30°C.”, navodi Čaušević.

Mnogi od nas hranu koja ima izgled pokvarene, i koja miriše tako odmah bacaju, međutim postoje namirnice koje su kontaminirane, a nemaju ni izgled ni miris kao takve. To se dešava zbog patogenih bakterija koje su prisutne u sirovom ili nedovoljno kuhanom mesu, morskim plodovima, mlijeku i jajima. Jaja uvijek treba čuvati u kutiji u samom frižideru, a ne na vratima jer je tu temperatura toplija. Ono na šta bi svi trebali obratiti pažnju jesu i rokovi upotrebe proizvoda, jer postoje namirnice koje se moraju koristiti baš do datuma koji je naveden na pakovanju, a to sve iz razloga jer proizvodi nakon isteka roka upotrebe mogu promijeniti okus, boju ili sadržaj hranjivih tvari. Također, važno je pratiti i termometre frižidera koji nam pomažu u utvrđivanju sigurnosti hrane.

Ako nestane električne energije držite vrata frižidera i zamrzivača zatvorena što je duže i više moguće. Vaš frižider će držati hranu hladnom oko četiri sata ako nije otvoren. Puni zamrzivač će zadržati odgovarajuću temperaturu oko 48 sati ako vrata ostanu zatvorena. Kada se napajanje vrati, morate utvrditi sigurnost vaše hrane tako što, ako je termometar za uređaj držan u zamrzivaču, provjerite temperaturu kada se napajanje ponovo uključi. Ako termometar zamrzivača pokazuje 4°C ili manje, hrana je sigurna i može se ponovo zamrznuti. Ako termometar nije držan u zamrzivaču, provjerite svako pakovanje hrane kako biste utvrdili njegovu sigurnost. Ne možete se osloniti na izgled ili miris”, rekao je Benjamin Čaušević, menadžer za kvalitet u INZ.

Skladištenje hrane i namirnica oblast je koja zahtijeva detaljne analize i pojašnjenja, te je potrebno više edukacije i ukazivanja građanima o svim problemima koje kontaminirana hrana može prouzrokovati našem organizmu. Pored toga što moramo voditi računa o pranju, skladištenju, i pripremi namirnica koje su brzo kvarljive, potrebno je i da pratimo rokove upotrebe proizvoda, ali i da održavamo temperaturu frižidera. S obzirom na to da je hrana neizostavan dio života svakog čovjeka, vrlo je važno da je unosimo zdravu i pripremljenu na adekvatan način, ali i da je čuvamo na pravi način kako bi sačuvali organizam od bakterija i bolesti koje one mogu izazvati.

Vezane vijesti

TUZLA