11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Koordinacija boračkih organizacija TK i Podrinja zajedno obilježavaju sjećanje na genocid u Srebrenici

Povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida na Bošnjacima Srebrenice, danas je u prostorijama Saveza RVI TK održana sjednica predstavnika Koordinacije boračkih saveza TK sa predsjednicima i predstavnicima boračkih organizacija Podrinja, a sve s ciljem kako je istaknuto da se 11. juli i Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici obilježi na dostojanstven način.

Na sastanku je dogovoreno da se prije te nakon 11. jula i komemoracije u Potočarima obiđu i ostala spomen obilježja palim borcima i šehidima Podrinja kako bi se još jednom istakla opredijeljenost živih boraca da nisu i neće zaboraviti svoje poginule saborce i šehide.

„Boračke organizacije Tuzlanskog kantona a posebno one koje gravitiraju u Podrinju će uzeti aktivno učešće u svim događajima koji će se upriličiti u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, počev od postrojavanja veterana 28. divizije, Marša mira, Komemoracije u Potočarima a i ove godine ćemo obići sva spomen obilježja u svim gradovima Podrinja kako bi još jednom iskazali poštovanje i zahvalnost onima koji su dali ono najsvetije za svoju domovinu- svoj život“, kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović koji je i ovom prilikom iskazao opredijeljenost Vlade TK u davanju pune podrške i ličnog doprinosa svim organizacijama koje uzimaju učešće u obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

„Ovo je još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima boračkih organizacija na kojima želimo biti opredijeljeni da pored same Komemoracije 11. jula u Potočarima za čije obilježavnje je Vlada Tuzlanskog kantona dala svoj maksimalan doprinos napravimo i dodatne iskorake i aktivnosti u pogledu sjećanja na naše najhrabrije sinove Podrinja, te ćemo i ovom prilikom obići sva spomen obilježja od Žepe, preko Srebrenice, Vlasenice, Milića, Bratunca do Zvornika“, kazao je ministar Ahmetović.

Predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Srebrenica Kadefa Muhić je također bila prisutna na ovom sastanku i kao član Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice te istakla da su sve aktivnosti za dženazu u Potočarima 11. jula uspješno završene a da je kako je istakla da će se pored Potočara i Srebrenice obići sva ostala spomen obilježja Podrinja te kako je to obaveza svih preživjelih boraca Podrinja koje je i ovaj put pozvala da se odazovu svim aktivnostima u povodu obilježavanja 11. jula Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

TUZLA