18 C
Tuzla
13.06.2024.

Košarac: Do kraja sedmice Prijedlog odluke o zabrani izvoza oblovine, drveta i peleta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca Federacije BiH o potrebi usvajanja odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

Sagovornici su usaglasili da je prioritetno u što skorijem vremenskom roku onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

– Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače – istakao je Košarac.

Najavio je da će, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima resornih entitetskih ministarstava, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do kraja tekuće sedmice pripremiti prijedlog odluke kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH.

– Prijedlog odluke ćemo uputiti nadležnim institucijama na dostavljanje mišljenja, kako bi se u konačnici odluka mogla naći na Vijeću ministara BiH do kraja ovog mjeseca – naglasio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezane vijesti

TUZLA