10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Košarac: Inicijativa za organizaciju investicionog foruma za pomoć turizmu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovat će u ponedjeljak, 28. juna 2021., na konferenciji ”Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka”, koja će biti održana u Sarajevu.

Uoči konferencije, ministar Košarac je istakao da je turizam značajna privredna grana u BiH, o čemu najbolje svjedoči podatak da je u posljednjim godinama bio jedan od pokretača ekonomije u zemlji, te da je u godinama prije pandemije Covid-19, zabilježen značajan rast u tom sektoru – od 2010. do 2019. za čak 250 posto.

– Nažalost, pandemija je zaustavila taj trend. Oporavak će biti težak i dugotrajan, ali ne smijemo biti pesimisti imajući u vidu ogromne turističke potencijale kojim raspolažemo, počev od olimpijskih ljepotica Jahorine, Bjelašnice, Igmana, nacionalnih parkova Une, Sutjeske, Kozare, hercegovačke regije, Međugorja, Trebinja, Mostara, Sarajeva. Potrebne su nam inovativne i kreativne politike koje će, uz postojeći turistički potencijal, biti dobitna kombinacija da odgovorimo na zahtjeve domaćih i inostranih turista – rekao je Košarac.

On je podržao napore vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nadležnih entitetskih ministarstava na kreiranju strateških dokumenata i jasno definisanih politika pomoći, razvoja, sufinansiranja i podsticajnih mjera za sektor turizma. Dodao je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu i ulaže intenzivne napore da u kontaktu sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbijedi podršku za taj sektor.

– Lični utisak mi je da se u javnosti mnogo govori o međunarodnim finansijskim institucijama i njihovim projektima za pomoć turizmu, ali da istovremeno turistički radnici nemaju dovoljno saznanja o tome kako mogu ta sredstva iskoristiti. Mišljenja sam da moramo promijeniti takvu praksu i da je neophodno da pređemo sa deklarativne na operativnu i konkretnu fazu pomoći domaćim turističkim radnicima, cijeneći njihov trud i predan rad – naglasio je Košarac.

S tim u vezi, najavio je da će u saradnji sa entitetskim ministarstvima turizma tražiti pomoć od EU da u predstojećem periodu bude održan investicioni forum u sektor turizma, na kojem bi bili prisutni predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i predstavnici domaćeg turističkog sektora.

– Mislim da je to dobra prilika da se našim turističkim radnicima prezentuje na koji način mogu da koriste postojeća sredstva međunarodnih finansijskih institucija. Namjera nam je da pokušamo animirati međunarodne organizacije i institucije, banke i fondove, ali i privatne kompanije i preduzetnike da investiraju u ovaj vrlo obećavajući sektor. Nadam se da ću imati podršku i razumijevanje naših međunarodnih partnera za realizaciju te ideje – rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA