20 C
Tuzla
28.02.2024.

Košarac: Omogućiti neometan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je danas od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz oba entiteta u vezi s mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz.

On je upozorio da su, u jeku poljoprivredne ljetne sezone, domaći izvozno orijentisani poljoprivrednici suočeni s problemom plasmana proizvoda u EU, zbog sporih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

– Hrvatska je ponovo uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima, od 7 do 15 sati radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH. Usljed ograničavanja brzine prolaska roba iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem s poštivanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale na kašnjenje – upozorio je ministar Košarac.

S tim u vezi, zatražio je od Mješovite komisije da u što hitnijem roku razmotri prijedlog za usaglašavanjem rada fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, po uzoru na isti period 2020. godine.

– Isti problem sa Hrvatskom imali smo i prošle godine, u periodu kad je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH. Vodeći računa o zaštiti domaće proizvodnje, insistirao sam na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora, radnim danima od 7 do 19 sati te rada subotom od 7 do 15 sati, što je u konačnici hrvatska strana uvažila – naglasio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, činjenica da su odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena samo dva granična prelaza, Gradiška – Stara Gradiška i Bijača – Nova Sela, dodatno otežava plasman domaćih proizvoda na tržište EU.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno u punom kapacitetu obezbijediti primjenu Ugovora između BiH i Hrvatske kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prelazi Orašje – Županja, Izačić – Ličko Petrovo Selo, Gorica – Vinjani Donji, te Ivanica – Gornji Brgat.

– Želimo da otvorimo sve granične prelaze za izvoz, u skladu sa postojećim Ugovorom između BiH i Hrvatske, da bismo domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšali posao, skratili vrijeme čekanja na graničnim prelazima, time i dodatne troškove – istakao je ministar Košarac.

Izrazio je opredjeljenje za nastavak izgradnje i jačanja privrednih odnosa i ekonomske saradnje sa susjednom Hrvatskom, uz poštivanje postojećih ugovora i sporazuma.

– U potpunosti podržavam stavove domaćih poljoprivrednika, jer ograničavanje brzine prolaska roba iz Republike Srpske i Federacije BiH ugrožava domaću proizvodnju. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvažni, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske otvoreno razgovarati o tom problem – zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva  spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA