7 C
Tuzla
02.03.2024.

Košarac: Oporavak turističkog sektora zahtijeva kreativne politike

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvuje danas, u okviru radne posjete Grčkoj, na sastanku Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), koji se održava u Atini.

U fokusu ovogodišnjeg foruma su aktuelna situacija i oporavak turističkog sektora u svjetlu globalne zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Košarac je  istakao  da je turizam posljednjih godina jedan od pokretača ekonomije u BiH, te da je u periodu prije pandemije zabilježen značajan rast u ovom sektoru, od 2010. do 2019. godine za 250 posto.

– Nažalost, koronovirus je taj trend zaustavio. Godina iza nas bila je puna izazova na koje nijedna ekonomija nije bila spremna. Turizam je privredna grana koja je, kako u BiH, tako i na globalnom nivou, najviše pogođena pandemijom. Svi smo svjesni da će oporavak biti dugotrajan i težak – istakao je Košarac obraćajući se učesnicima današnjeg sastanka.

Naglasio je da oporavak turističkog sektora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u postpandemijskom periodu zahtijeva kreativne politike, koje će uz ogroman turistički potencijal biti ključni uslov za obogaćivanje ponude i pružanje novih sadržaja interesantnih kako za domaće, tako i strane turiste.

– Činjenica je da BiH ima mnogo toga što može ponuditi turistima, kao i izuzetan potencijal za razvoj raznih vidova turizma baziranih na specifičnim potrebama turista. Ponosni smo na naše olimpijske ljepotice, posebno na Jahorinu, regionalnog lidera kako zimskog, tako i svih drugih vidova turizma, koji se vežu za planinu i aktivnosti na planini tokom čitave godine. Ljepote i znamenitosti Banje Luke, Sarajeva i Mostara svaki ozbiljan putnik bi morao da vidi. Također, imamo brojne potencijale za razvoj banjskog i vjerskog turizma – naglasio je Košarac.

Po njegovim riječima, svi nivoi vlasti u BiH su, u skladu sa ustavnim nadležnostima, opredijeljeni za oporavak i razvoj turističkog sektora u postpandemijskom vremenu primjenjujući dobre prakse zemalja članica EU i preporuke Svjetske turističke organizacije, uz poštivanje protokola zdravstvenih institucija.

– Naš cilj je da pratimo trendove u turističkoj industriji zemalja članica EU i da se na adekvatan način prilagodimo novom ‘normalom’ u turizmu. Zbog toga je posebno pohvalno što je Svjetska turistička organizacija svoje aktivnosti veoma brzo prilagodila novonastaloj situaciji, reagujući i savjetodavno i podsticajno na svoje članice, uključujući i BiH – naglasio je Košarac.

Ocijenio je da su veoma korisne sve analize i preporuke ove organizacije, te istakao da podržava aktivnosti na uvođenju standarda koji su pokrenuti sa Međunarodnom organizacijom za standarde ISO, kao i aktivnosti na izradi Međunarodnog kodeksa za zaštitu turista.

– Ova situacija nam je pokazala i da je neophodno jačati intersektorsku saradnju, te da je od nemjerljivog značaja i saradnja u oblasti poljoprivrede, inovacija, obrazovanja, zaštite čovjekove okoline, investicija i zaštite potrošača – poručio je Košarac.

Po njegovim riječima, cilj BiH je da u narednom periodu u značajnijoj mjeri koristi programe koje nudi Svjetska turistička organizacija UN-a.

– Od ove ogranizacije očekujemo aktivniji pristup kako bi se olakšao protok turista i kako bi se usaglasile i što prije eliminisale posebne mjere koje ograničavaju oporavak turizma, u skladu sa epidemiološkom situacijom – zaključio je Košarac.

Dvodnevnom samitu u Atini prisustvuju predstavnici Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a. Na početku sastanka učesnike su pozdravili premijer Grčke Kirijakos Micotakis, ministar turizma Grčke i predsjedavajući UNWTO Komisije za Evropu Heri Teoharis, generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikašvili i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Skinas.

Domaćin tog sastanka je Grčka, kao predsjedavajuća Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN-a u periodu 2019.-2021., saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA