2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Košarac: Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH ključan za rješavanje problema domaćih proizvođača

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina u BiH u cilju rješavanja fundamentalnih problema u sektoru vinarstva i vinogradarstva u BiH.

Resorni ministar Staša Košarac istakao je da je na definisanju i usaglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u saradnji i punoj koordinaciji sa predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Naš primarni cilj je da novim zakonom otklonimo poteškoće sa kojima su suočeni domaći proizvođači, a koje su proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi. Novi zakon će urediti tržište vina u BiH prema EU standardima, a time i omogućiti bolji pristup proizvođača iz BiH međunarodnom tržištu”, rekao je Košarac, piše Akta.ba.

Podsjetio da je Evropska komisija definisala novembar 2024. kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima.

“To praktično znači da, ukoliko ne usvojimo novi zakon u skladu sa evropskim standardima, domaći proizvođači od 2024. neće moći plasirati svoje proizvode na tržište EU. Zbog toga smo potpuno posvećeni da našim proizvođačima vina omogućimo da i nakon tog roka nastave da nesmetano obavljaju spoljnotrgovinski promet na evropskom i svjetskim tržištima“, rekao je Košarac.

Kako je istakao, u BiH godišnje bude proizvedeno oko 18 miliona litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 600 hektara, a u Federaciji BiH 3.000 hektara. U Republici Srpskoj registrovano je 38 proizvođača vina, u Federaciji njih 50, a u Brčko Distriktu dva proizvođača vina.

Naglasio je da očekuje da će nadležne institucije dostaviti pozitivna mišljenja kako bi zakon o organizaciji tržišta vina u BiH uskoro bio predložen na usvajanje Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vezane vijesti

TUZLA