7 C
Tuzla
02.03.2024.

Krizni štab TK: Spremni za nove mjere u TK, znači li to novo zaključavanje?

Ukoliko se za dane vikenda ne budemo odgovornije ponašali, vrlo je vjerovatno da bi Tuzlanski kanton mogao ići u kratkotrajni lockdown poruka je Kriznog štaba TK sa današnje vanredne press konferencije.

Iako ne alarmantni, podaci sa terena, kada je riječ o epidemiološkoj situaciji vrlo su ozbiljni, raste broj hospitaliziranih i to sa teškim kliničkim slikama. U ovom trenutku obje Kovid bolnice i Respiratorni centar su sa 90 posto popunjenim kapacitetima, a „treća“ Kovid bolnica popunjena je sa 50 posto kapaciteta.

„Naredne dvije sedmice su kritične, dostižemo pik koji se kreće oko 200 novoinficiranih na 24 sata ili oko 36 posto od ukupnog broja testiranih. Svaki treći nalaz je pozitivan na korona virus. Nažalost, očekujemo rast hospitaliziranih u dane vikenda“kazao je Vahid Jusufović generalni direktor UKC-a Tuzla.

Za vikend nas očekuju pojačani inspekcijski i policijski nadzori nad poštivanjem javno zdravstvenih mjera, na građane apelujemo, građane molimo da pokažemo znatno odgovornije ponašanje kako, zbog očuvanja zdravstvenog sistema, ne bi uvodili nova zatvaranja, zajednička je poruka ministra zdravstva i premijera TK.

Ukoliko se za dva do tri dana situacija koliko toliko ne stabilizuje, Tuzlanski kanton ići će u kratkotrajno zatvaranje svih aktivnosti koji nisu esencijalne.

U prevodu, to znači da nas čeka scenario iz marta prošle godine, kada su samo radile trgovine prehrambenim proizvodima i apoteke.

Premijer Hodžić  potvrdio je da je pripremljen set mjera za uvođenje djelimičnog zatvaranja i da je, ukoliko se situacija ne smiri, pitanje dana kada će lockdown biti i proglašen, možda već ponedjeljak ili utorak naredne sedmice.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA