9 C
Tuzla
21.04.2024.

Kroz informativnu radionicu aplikanti se upoznali sa Programom podrške poduzetništvu mladih

U sklopu zajedničke saradnje između Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT i Grada Tuzla u 2022. godini realizovat će se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja.

Program između ostalog obuhvata i preduzetničku obuku, te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku. Tim povodom, danas su se kroz informativnu radionicu potencijalni aplikanti upoznali o programu, idejama, uslovima, ali i načinu prijave za učešće.

Projekat je izuzetno važan jer pomaže mladima da se samozapošljavaju i zapošljavaju i da razvijaju svoje biznise, te da imaju podršku od organa vlasti. Ovo je jedan jedinstven projekat jer je veliki broj aktera uključen u njega”, kazala je Lejla Elezović, pomoćnica ministra za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Samra Sukanović Bešlagić skoro četiri godine se bavi izradom sapuna na prirodnoj bazi. Nedavno je završila Farmaceutski fakultet, ali još uvijek je nezaposlena. Iako posjeduje znanje i vještine potrebne za razvoj svog biznisa, danas je došla informisati se o tome kako dalje unaprijediti poslovanje.

Trenutno sam magistar farmacije koji se okušao da se pokrene u tim vodama samozapošljavanja. To puno znači, a iako ja posjedujem znanje kada je u pitanju proizvodnja prirodne kozmetike ono što nama početnicima nedostaje jeste ta mentorska pomoć i vjerujem da je to nešto što ćemo ovdje dobiti”, rekla je za RTV Slon Samra Sukanović Bešlagić, aplikantica.

Javni poziv namijenjen je mladim osobama od 18 do 25 godina starosti sa mjestom boravka na području grada Tuzle, koji poslovnu ideju žele pretočiti u biznis. Grad Tuzla već treći put ove godine realizuje projekat razvoja poduzetničkih ideja, ali po prvi put učestvuje u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja.

Ovo je treći korak koji je nama bitan, gdje je Grad Tuzla proaktivnim pristupom nastojao iz drugih izvora da omogući sredstva i dodatnu edukaciju, da svi oni koji imaju poslovnu ideju da je pod stručnim mentorstvom razviju i to na način da izrade kvalitetan biznis plan i oni najbolji će biti podržani kroz ovaj projekat”, istakao je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzla.

U novom ciklusu IMPAKT inkubatora poslovnih ideja Grad Tuzla je posljednja lokalna zajednica u kojoj počinje proces inkubacije kroz prijave poslovnih ideja u poslovni inkubator. U posljednje tri godine investicijska fondacija IMPAKT podržala je oko 320 biznisa u 55 lokalnih zajednica, a 98 posto njih još uvijek funkcioniše.

Što se tiče biznisa, jako šarolik spektar biznisa koji se prijavljuju, od nekih inovativnih ideja u oblasti IT industrije, zelene ekonomije i digitalizacije, do nekih tradicionalnih djelatnosti koje popunjavaju praznine na tržištu”, rekla je Mirela Omerović, ekspertica za razvoj poduzetništva Investicijske fondacije Impakt.

Javni poziv objavljen je 21. oktobra i ostaje otvoren do 14. novembra tekuće godine, a ukupan iznos sredstava je 200.000 KM. Onima koji budu najbolje ocijenjeni pored obuke i mentorske podrške, bit će dodijeljeno pet ili više hiljada konvertibilnih maraka. Od 13 jedinica lokalne samouprave koliko ih ima na području Tuzlanskog kantona u ovom programu učestvuje njih deset.

Vezane vijesti

TUZLA