1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Kroz primjere očuvanja i zaštite okoliša u Tuzli obilježen Dan planete Zemlje

Svake godine 22. aprila obilježava se Dan planete Zemlje s ciljem podizanja svijesti građana o problemima koji se vezuju za globalno onečišćenje okoliša. Obilježavanjem Dana planete Zemlje traže se i najbolja rješenja za zaštitu okoliša, te razne metode koje će doprinijeti ljepšoj ali i zdravijoj sredini koja nas okružuje. U mnogim školama na području Tuzle sadnjom cvijeća, čišćenjem dvorišta, ali i prigodnim programom obilježen je Dan planete Zemlje.

“Danas smo se okupili u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje koji se obilježava u čitavom svijetu. Naša škola se odlučila da u obilježavanju učestvuju većina učenika na različite načine”, istakla je Alma Spahić, direktorica OŠ “Miladije”.

Skupljanjem otpada, sadnjom cvijeća, ali i prigodnim programom učenici ove škole pokazali su koliko nam je bitna zdrava okolina, i koliko je važno kontinuirano je održavati čistom.

“To je jedan od najbitnijih segmenata kod podizanja mlađe populacije, podmlatka. Ima načina da se djeci dokuči bilo koja tema vezana za ekologiju”, dodaje Spahić.

Oni najmlađi bili su i najradosniji jer su imali priliku dati svoj doprinos i jer su naučili jednu važnu lekciju, a to je da čuvaju svoju okolinu kako bi i oni bili zdravi.

“ Danas mi sadimo cvijeće da uljepšamo naše dvorište i planetu. Čuvajmo planetu svi jer na planeti živimo mi”, rekla je Nejla Marinčić, učenica III razreda OŠ “Miladije”.

“Prirodu trebamo čuvati i ne zagađivati jer ćemo tako ljepše i zdravije živjeti”, naglasio je Emir Pašalić, učenik II razreda OŠ “Miladije”.

“Da bi zemlja bila čista, moramo se potruditi svi, i veliki i mali”, istakla je Ejla Salihović, učenica II razreda OŠ “Miladije” .

Ove godine tema Dana planete Zemlje je “Investiraj u našu Planetu” i fokus je stavljen na poljedice klimatskih promjena na Planeti, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja. U povodu obilježavanja Međunarodnog Dana planete Zemlje, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli pored sadnje drveća i ukrasnog bilja gdje su učešće uzeli studenti zajedno sa profesorima, održan je i ekološki čas kao jedan od načina doprinosa razvoju ekološke svijesti.

“ Dan planete Zemlje jako je bitan za obilježavanje jer je to naša budućnost. Planetu Zemlju nismo naslijedili, to je nešto što smo posudili za buduće generacije. Jako je bitno planetu Zemlju održavati čistom, radi nas, naše budućnosti, djece, unučadi”, kazao je Omar Karahodžić, student prve godine Odsjeka za Pedagogiju. 

“Kao stanovnici planete Zemlje pored toga i kao mladi ljudi shvatamo značaj današnjeg dana za sve generacije, volim istaći da je ovo generacijski projekat, i da je ovo generacijsko pitanje, ali pitanje ekologije zapravo je pitanje svih nas”, istakla je Maida Šljivić, predsjednica Studentskog vijeća Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

O značaju i važnosti ekologije nije dovoljno govoriti samo na Dan planete zemlje, nego je potrebno svakodnevno pričati o tome i često djelovati akcijama čišćenja i pošumljavanja, jer čak i ukoliko se krene danas, imamo dovoljno vremena da učinimo ljepšom i zdravijom budućnost, te da spriječimo globalno zagrijavanje i klimatske promjene, jer kao što smo problem ekologije mi, tako smo mi i rješenje tog problema.

Vezane vijesti

TUZLA