22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Kvalitet zraka u Tuzli bolji u odnosu na prethodne godine

Građani Tuzle već godinama unazad loš kvalitet zraka navode kao jedan od gorućih problema sa kojim se svakodnevno susreću. Iako je u prethodnoj godini realizovano nekoliko projekata koji će znatno poboljšati taj kvalitet, građani Tuzle još uvijek nisu zadovoljni, a najveći problem im predstavlja grijanje.

Kod nas je užas, noću ne mogu prozor otvoriti, ada konstantno držim zatvoreno, moram malo provjetrit, msm nisam zadovoljna”

“Ovo grijanje što se loži, ćumur ne dolazi u obzir, ne loži svako, ali većina ih ima. Sad onaj ko ima uveo sebi grijanje neko, pa primijeti se najgore one peći”

“Pa bolji nego do sada, iako još uvijek nije dobro, ali je bolje. Dok imamo termoelektranu ne vjerujem da će biti, a i centralno grijanje, negdje ima, negdje nema”

“Nisam zadovoljan sigurno, treba smanjit termoelektrana što zagađuje”

“Da ti kažem, mi se ne nalazimo u Tuzli, mi smo van Tuzle pa nam je lijepo, a kada dođemo vidiš maske”

Za razliku od prethodnih godina kada su na loš kvalitet zraka dodatno uticale i temperaturne inverzije koje su se znale zadržavati i po 20 dana, posebno u zimskom periodu, ove godine te inverzije nisu zahvatile naše područje, što je pored realizovanih projekata usmjerenih ka ovom problemu, uticalo i na to da je ove godine kvaliteta zraka za ljestvicu bolja.

Kvalitet zraka u Tuzli je mogu reći bolji nego prethodnih godina, ali to nije samo rezultat aktivnosti koje su provođene da se poboljša kvalitet vazduha kroz razne aktivnosti koje provodi i Vlada i Grad Tuzla, ako govorimo isključivo o gradu Tuzli, nego i zbog činjenice da nas temperaturne inverzije nisu zahvatile kao što su prethodnih godina”, kazao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Građani Tuzle i prije pandemije koronavirusa tokom zimskog perioda nosili su maske, jer su zbog lošeg kvaliteta zraka imali otežano disanje. Međutim prethodna godina početak je pozitivnog primjera djelovanja s obzirom na to da je urađeno nekoliko projekata koji se vezuju za energetsku efikasnost, ali i za projekte zaštite okoliša, a za koje je izdvojeno više od milion KM.

Ove godine uložili smo milion i 600.000 KM u projekte zaštite okoliša koji se uglavnom odnose na taj aspekt unapređenja energetske efikasnosti i samim tim smanjenja zagađenja vazduha O čemu se zapravo radi. Mi smo od redovnih tranši koje smo u obavezi prema gradovima spram broja registrovanih vozila za Tuzlu obezbijedili 575.000 KM i to su dva projekta koja su bili, od kojih je jedan toplifikacija Grada Tuzle, znači priključenje daljinskog grijanja . Naš cilj je da pokušamo da unaprijedimo stanje po pitanju javnih ustanova i da pokušamo provesti u vrlo kratkom periodu” , ističe Karadžin.

Kada je u pitanju Tuzla, kroz zadnja tri javna poziva koja je objavio Grad Tuzla ugašeno je preko 500 individualna ložišta, i za te namjene iu Budžeta Grada izdvojena su sredstva u iznosu od skoro milion i 500 hiljada KM. Javni poziv objavljen je i ove godine a Za prvi Javni poziv u ovoj godini bit će izdvojeno oko milion i 3finansirat će se nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, utopljavanje objekata, nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica i nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu peći na pelet.

„Pozivam sve naše sugrađane da ukoliko se zagrijavaju na fosilno gorivoi imaju namjeru da promjene ili svoj način zagrijavanje ili u peć na pelet ili imaju uslov da se priključe na sistem daljinskog grijanja ali ugradnjom kompeknet ne toplinsk stanice, ili imaju namjeru da u konačnici ugrade toplotnu pumpu u tom slučaju se sufinansira i utopljavanje objekta da se od danas imaju pravo prijaviti u narednih 15 dana”, dodaje Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Kako ističe ministar Karadžin, pozitivan smijer nastavit će se i u ovoj godini kako bi se unaprijedio kvalitet zraka, a pored projekata koji se realizuju, i sami građani mogu doprinijeti tome.

Građani već pokazuju visok nivo svjesnosti problema. Dosta građana aplicira na projekte koji se tiču zamjene kotlova na ugalj sa nekim alternativnim izvorima i to se uglavnom ide na peći na pelet. Trebaju razmatrati druge opcije kao što su toplinske pumpe koje su se pokazale kao izuzetno kvalitetne i dobro rješenje”

Zagađenje zraka nije samo problem Tuzlanskog kantona, nego globalni problem koji utiče na zdravlje ljudi, zdravlje planete ali i na klimatske promjene, stoga se trebaju pojačati sve mjere koje se poduzimaju na rješavanju tog problema, ali i da se ostvari krajnji cilj a to je da se i građani Tuzle mogli pohvaliti da udišu čist zrak punim plućima.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA