15 C
Tuzla
23.02.2024.

Lejla Tanović pobijedila na UCI C1 utrci u Češkoj

Četverostruka balkanska prvakinja i najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović osvojila je UCI C1 utrku u Češkoj.

Na stazi dugoj 85 kilometara sa 2.500 metara visinskog uspona Tanović je odnijela pobjedu sa prednošću većom od 11 minuta ispred drugoplasirane Nikol Flašarove  iz Češke, dok je podij za treće mjesto upotpunila Janela Uibokand  iz Estonije.

Tanović se trenutno nalazi u sjajnoj formi, tako da je dan nakon utrke u Češkoj nastupila na utrci Premijer lige BiH na kojoj je također osvojila prvo mjesto. Bh. takmičarka trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj ranking listi, a nakon upisa bodova iz Češke očekuje je dodatni napredak.

– Uslovi u Češkoj su bili iznimno zahtjevni, staza je bilo blatnjava sa tehničkim usponima i spustevima. Međutim osjećala sam se veoma dobro tako da na početku utrke nisam odmjeravala snage sa suparnicama nego sam od starta nametnula svoj tempo i preuzela vodstvo. Na utrci Premijer lige BiH sam upisala drugu pobjedu u dva dana i trenutno osjećam mali umor izazvan gustim rasporedom takmičenja sa puno putovanja – rekla je Lejla Tanović.

Naredno takmičenje na kojoj je planiran nastup bh. reprezentativke je UCI HC kategorija u Italiji, a riječ je o jednoj od najtežih utrka u Evropi.

– Lejla trenutno zauzima 23. mjesto na svjetskoj ranking listi a veoma brzo očekujemo povratak u top 10 na svijetu. Nažalost zbog alergije smo propustili nekoliko utrka na početku sezone, međutim uspjeli smo trening i formu održati na izuzetno visokom nivou. Osim na utrci Evropskog prvenstva to je pokazala i sjajnom vožnjom u Češkoj. Nakon kratkog predaha očekuju nas posebne pripreme za jednu od najtežih utrka u Lejlinoj karijeri, a to je nastup na Sudtirol Dolomiti utrci najjače UCI HC kategorije. Staza je u duga 123 kilometra sa 3.400 metara visinskog uspona – rekao je njen trener Amar Njemčević.

Nakon utrke u Italiji bh. takmičarku očekuje nastup na Balkanskom prvenstvu, na kojem je jedna od glavnih favoritkinja da odbrani balkansku titulu.

Tanović je do sada četiri puta zaredom osvajala balkansko prvenstvo, a sigurno da će poseban motiv osvajanje svoje pete uzastopne titule biti pred domaćom publikom. Ovogodišnje izdanje balkanskog prvenstva se održava u Bihaću u organizaciji Biciklističkog saveza BiH i Biciklističkog kluba “Daj krug”.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA