23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Lejla Vuković pokrenula tri inicijative koje se odnose na borbu protiv pandemije

Zamjenica predsjednika Skupstine TK Lejla Vuković pokrenula je tri inicijative prema Skupštini/nadležnim instancama koje se odnose na borbu protiv pandemije:

Inicijativa obuhvata:

1 ) Uvođenje ” Telefonskog info centra ” u COVID bolnicama koji su u sklopu UKC Tuzla, kako bi naši građani imali informacije o članovima porodice koji su tu na liječenju.

2  ) Da se hroničnim bolesnicima propisana terapija automatski produži sa tri na šest mjeseci.

3) Neka sve one JU i JP kao i privredni subjekti koji mogu organizovati rad od kuće to učine po HITNOM  postupku ( barem onaj administrativni dio koji može da se radi od kuće ) kako bi što manji broj ljudi cirkulisao i boravio u istim prostorijama.

Pošast zvana Covid 19 je bacila cjelokupan sistem na koljena.Na UKC Tuzla je preko 250 zdravstvenih radnika na bolovanju, od čega je njih preko 60 koji su trenutno zaraženi Covidom – 19, a ostatak njih je, prema obrazloženju direktora UKC-a, zbog posljedica nakon što su prebolovalo koronavirus, otvorilo bolovanje. Bolnički kapaciteti su puni, a ljekari na izmaku snaga. Vrlo često članovi porodica ne mogu da dobiju informacije o stanju svojih najmilijih koji se tu liječe, jer sami ljekari nemaju vremena da se javljaju na telefon.

Potrebno je zadužiti stažiste/ pripravnike ili nekog drugog koj bi davao informacije koje će biti dostupni građanima. Ovo je ujedno i apel nadležnim da što prije uposle medicinski kadar koji je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, jer trenutno sebi ne možemo dozvoliti taj luksuz da nam zdravstveni radnici budu nezaposleni.

Moramo olakšati kako ljekarima, tako i korisnicima zdravstvene zaštite, naročito onim koji spadaju u osjetljive i kritične kategorije podložne raznim infekcijama , naročito Covid-u.

Hronični bolesnici u redovima čekaju kako bi sebi produžili neophodnu terapiju i na taj način dodatno ugrožavaju svoje zdravlje.

Moramo iznaći način i omogućiti im produženje terapije na šest mjeseci i na taj način barem malo olakšati i pacijentima i zdravstvenim radnicima i cijelokupnom sistemu.

Vezane vijesti

TUZLA