12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Ljekari rade duple smjene: U TK sve više djece obolijeva od respiratornih virusa

U Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, trenutno je zbog respiratornih problema hospitalizovano 24 djece. Svi oni suspektni su na respiratorni sincicijalni virus od kojeg u posljednjih nekoliko sedmica obolijeva sve više djece. Uglavnom obolijevaju djeca dojenačke dobi, pa zbog povećanog priliva malih pacijenata, ljekari u Klinici za dječije bolesti rade duple smjene.

„Povećan je broj male djece, dojenčadi, od mjesec do osam mjeseci sa respiratornim tegobama. Posebno su ugrožena djeca u prvim mjesecima života, djeca sa hroničnim oboljenjima, djeca koja su prijevremeno rođena, djeca sa urođenim srčanim manama.. oni su u riziku od razvijanja teže kliničke slike“, kazala je doc.dr. Amela Pašić, pedijatrica – pulmologinja u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Pojava ovog virusa, kaže dr. Pašić nije neuobičajena, međutim, ove godine je zabilježen veći broj oboljelih zbog lijepog vremena koje je trajalo do kraja oktobra, a zatim je došlo do naglog pada temperature. Širenju virusa doprinosi i zagađenje zraka.

„To pogoduje širenju virusa, dugo toplo vrijeme i nagla promjena vremena, zatim onečišćenje zraka, djeca više borave u zatvorenim prostorima i to olakšava širenje virusa“, dodaje dr. Pašić.

Iako je zrak posljednjih dana zagađen u cijeloj zemlji, dobra vijest je da bi se to u narednom periodu trebalo promijeniti, s obzirom da dolazi hladnije vrijeme i snijeg.


„Uslijed ovakvih vremenskih prilika ne postoje mogućnosti za nekim jačim udarima vjetra koje bi očistile tuzlansku kotlinu od svega onoga što izlazi iz automobila i industrije. Ono što je pozitivno jeste da s krajem sedmice možemo očekivati nešto bolju sliku i situaciju u pogledu kvaliteta zraka na području TK“, kazao je 
Bakir Krajinović, meteorolog u FHMZ.

Da će situacija sa dolaskom hladnijeg vremena biti bolja, nadaju se i ljekari u Klinici za dječije bolesti, međutim, roditelje upozoravaju da prate ponašanje i zdravstveno stanje djece, s obzirom da se sincicijalni virus vrlo lako širi.

„Vrlo lako se širi kapljičnim putem, dodirom, sa predmetima sa kojima dijete dolazi u kontakt, sa igračkama, cuclama… Ono što treba zabrinuti roditelje je ako je dijete ekstremno mirno ili uznemireno, ako je blijedo, sivo, plavičastih usta, ako neprestano kašlje, ne može da dođe do daha“, kazala je dr. Pašić.

U ovim slučajevima, roditelji dijete trebaju odvesti pedijatru, koji će dalje procijeniti da li je klinička slika djeteta za bolnički tretman ili se ipak bolest može liječiti kod kuće. Ljekari savjetuju da se izbjegavaju veća okupljanja djece, te često pranje ruku, lica kao i provjetravanje prostorija.

Vezane vijesti

TUZLA