16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Manifestacija ”Ljeto u Tuzli” započinje predstavom ”Bosanska kraljica” Teatra kabare Tuzla

Na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta Tuzla (Caffe Sydney) u okviru tradicionalne manifestacije Grada Tuzle ‘’Ljeto u Tuzli’’ biće izvedena predstava ‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović u četvrtak, 01.07.2021. godine s početkom u 20 30 sati. U posljednjih nekoliko godina Tuzla je doživjela pravi kulturni preporod, a gradske strukture odlučne su da sve raspoložive resurse ulože u razvoj turizma. U skladu s tim već nekoliko godina Grad Tuzla organizuje manifestaciju „Ljeto u Tuzli“ koja u okviru svojih sadržaja nudi po nešto za sve starosne skupine. Ovu višestruko nagrađivanu monodramu je režirao Vlado Kerošević u kojoj ulogu Katarine Kosače ostvaruje glumica Ivana Milosavljević. Nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?

Oživljavajući život Katarine Kosače, buđenjem iz legende, ova monodrama svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

Autorica: Marica Petrović

Režija: Vlado Kerošević

Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović

Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević

Suradnik na Tehnici glasa: Lejla Teskeredžić

Suradnik na Scenskom pokretu: Baisa Bakin

Suradnik u radu na songovima: Dario Antunović

Svjetlo: Nermin Brković

Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić

Prijevod oporuke: Alen Matošević

Sponzor predstave: Grad Tuzla

Rezervaciju možete uraditi u Caffe Sydney. Ulaz slobodan.

 

Vezane vijesti

TUZLA